Továbbra is tilos vízitúrákat indítani Gemencen az ár miatt

2024. június 11. kedd 17:00

Továbbra is tilos vízitúrákat indítani Gemencen az ár miatt

Tilos vízitúrákat indítani és leáll az erdei vasút Gemencen a dunai árhullám miatt - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

 

 

Azt írták, a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt víz alá kerül a gemenci erdő jelentős része.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat - tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint elmarad a szombatra az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra, az ár elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is.

A tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen tartózkodókat, valamint a menekülő vadállományt.

Közölték azt is, hogy az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelmében szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak.

Jelenleg megközelíthetetlen a "pörbölyi titán", Magyarország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája, és nem lehet használni az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszát sem.

MTI