A héten már elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni oltás

2023. október 31. kedd 10:17

A héten már elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni oltás

Befejeződött az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina. 

 

 

Jelezték: a kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát, ez ebben a szezonban 949 ezer adagot jelent.
Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak - írták.

A 2022/2023. évi influenza szezonban csaknem 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást.

Közölték azt is, hogy a 3 éven aluliak védőoltására háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, ezek hamarosan országszerte elérhetővé válnak.

Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak - ismertették.

Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban vásárolható meg.

A közlemény kitér arra, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében kérje az influenza elleni védőoltást háziorvostól.

 

MTI