Plébános és tanárnő a Tüke-díjas

2008. január 21. hétfő 20:59

Plébános és tanárnő a Tüke-díjas
Ünnepélyes keretek között, ötödik alkalommal adták át a Székesegyházban a Tüke-díjat, amelyet a pécsiek szavazata alapján az Alapítvány kuratóriuma annak a polgárnak ítél oda, aki élete során kiemelkedő tevékenységet végzett a városért. Ebben az évben a díjat Kele Pál, a Belvárosi Templom apátplébánosa és az idén századik életévét betöltő dr. Barri Istvánné, a Leőwey Klára Gimnázium nyugalmazott tanárnője kapta.

A díjátadóra a hagyományok szerint idén is a Pécsi Székesegyházban került sor, az ünnepi szentmisét Garadnay Balázs, püspöki helynök celebrálta, amelyen elhangzott Tillai Aurél által külön erre az alkalomra írt Tüke Miséje is. A díjat Habsburg György főherceg, rendkívüli és meghatalmazott Európai Uniós nagykövet, az alapítvány tiszteletbeli elnöke adta át.

A kuratóriumi laudációt tolmácsolva dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója elmondta, az 1908-ban született dr. Barri Istvánné tanítványainak száma több százra becsülhető, hiszen a magya-latin végzettséggel rendelkező tanárnő előbb az ipari leányiskolában, majd 1952-től a Leőwey Klára Gimnáziumban tanított magyar és orosz nyelvet is. Sőt, még nyolcvanesztendősen is a pécsi egyetemen oktatott. Hozzátette, neve a tanítványok előtt varázsszó volt, ha kimondták, az a tudást, a toleranciát és mások megértését is jelentette. 

A díjátadón a tanárnő úgy fogalmazott, pedagógusként szeptemberben mindig azzal a feladattal találta szembe magát, hogy a tanítványok, a szőlővesszők közül kiből lehet majd tőkét/tükét nevelni - s mindent elkövetett, hogy ez mindenkiből sikerüljön. Mint mondta, köszönettel tartozik diákjainak azért, hogy megértették mit szeretne.

A másik díjazott, Kele Pál apátplébános Karcagon látta meg a napvilágot. Az 1930-ban született pap szerzetes szeretett volna lenni, be is lépett a Domonkos rendbe, ám azt nem sokkal később, az ötvenes években feloszlatták. A hányattatások és a hittudományi főiskola elvégzése után a Pécsi Egyházmegyében talált otthonra, először falvakban, majd Pécsett látta el lelkipásztori szolgálatát. A Belvárosi plébánia élére 1980-ban került, ahol bevezette a német nyelű miséket, s az ő szorgalmazására épült meg a mozgó harangtorony is a dzsámi mellé.


NÉZZE MEG A DÍJÁTADÁST KÉPGALÉRIÁNKBAN: KLIKK IDE!

Kele plébános a díj átvétele után köszönetét kifejezve felidézte, 1951-ben három napot töltött el Pécsett, de akkor még álmában sem mert gondolni arra, hogy egyszer, a számára különösen kedves belvárosi templomban tölthet el ilyen hosszú időt, s befogadja a város.

A Tüke-díj átadására azért ezen a napon kerül sor, mert 1780-ban január 21-én Mária Terézia királyné e napon tette Pécset szabad királyi várossá.


Képünkön Kele Pál és dr. Barri Istvánné

B. M. - Fotó: Dittrich Éva