Metrót építtetne az ügyvéd Pécsnek

2010. május 16. vasárnap 18:58

Metrót építtetne az ügyvéd Pécsnek
Eredeti elképzelés gazdagítja a város tömegközlekedését javítani szándékozó elméletek sorát: dr. Temesi Tibor ügyvéd, az Expo Center ügyeit vizsgáló bizottság tagja szerint összefogással, környezetükért tenni akaró, segítőkész, lokálpatrióta szakemberekkel földalattit kéne építenünk, így hosszú távon megoldható lenne a város észak-déli irányú tömegközlekedése. Az ügyvéd az általa elkészített anyagot Kővári János pécsi országgyűlési képviselőnek is átadta már.

A koncepció szerint a jelenlegi kertvárosi buszvégállomásról indulna a vonal, az első megállóhely a Honvéd kórház és a temető környékén lenne. A következő a vasútállomáson kerülne kialakítása, „ezzel megoldódna a fővonalak aluljáróból való fedett megközelítése, a buszpályaudvar biztosítaná a kelet-nyugati irányú felszíni továbbutazást" - olvasható az ötletgazda által készített javaslatban.

A Hungária úti parkolónál lévő megállótól könnyen elérhető a vásárcsarnok, az Árkád, a távolsági buszpályaudvar, lévén ott is biztosítva lenne a kelet-nyugati irányú csatlakozás. Az ötlet sarkalatos pontja a Széchenyi tér: a helyszűke miatt "felvetődik a liftes megoldás, amely a mozgólépcsőnél jóval kisebb területet igényel építéskor is, üzemeléskor is".

A Régészeti Múzeum kertjében lenne a felszíni megközelítés helye, az ottani falak az „állomás épületébe is befoglalhatók lehetnének, állandó kiállítási darabként" - áll a tervezetben. A vonal északi végállomása „az északi körút, Hunyadi út kereszteződésének környéke lenne. A Széchenyi térig tartó szakasz már egy sínpárral is megoldható, a dupla vonalvezetés csak a főtértől lefelé indokolt".

A miből és a hogyan kérdésére Temesi Tibor kifejtette: pécsi vagy ide származott és a várost szerető szakemberek, mérnökök, technikusok, gazdasági szakértők segítségével megoldható lenne az építés engedélyezési és kivitelezési terveinek kidolgozása - méghozzá önkéntesen, fizetség nélkül. Ennek megvalósulása után további szakemberek dolga lenne az EU-pályázat megfelelő elkészítése úgy, hogy „azt a város meg is nyerje".

Hozzátette, a szervezési-tervezési munka komoly pénzbe kerül, átlagosan egy beruházás összköltségének harmadát adja. Az ötletgazda nem kívánt konkrét adatokkal szolgálni a kivitelezés teljes költségére vonatkozóan, mondván, nem pénzügyi szakember és nem szeretne valótlanságokat állítani.

Mindazonáltal ideális esetben, „nagyon komoly hozzáállás mellett másfél év alatt" elkészülhetne az egész struktúra, „de akkor azt csinálni kell!"

H. L. B. - Illusztráció: Kováts Judit