Megszüntetik a pesti gyorsokat

2008. július 21. hétfő 21:35

Megszüntetik a pesti gyorsokat
Az új, decemberben életbe lépő MÁV-menetrendben már nem fognak szerepelni a Pécs és Budapest között jelenleg napi rendszerességgel közlekedő gyorsvonatok - tudtuk meg a vasúttársaság szóvivőjétől. Az intézkedés azokat érinti érzékenyen, akik spórolás céljából választották az Intercity-nél félezer forinttal olcsóbb, ám azzal majdnem megegyező sebességű járatokat.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start Zrt. szóvivője megerősítette a Pécsi Újság.hu információit, miszerint az ütemes menetrend bevezetése a Pest és városunk között közlekedő gyorsvonatok megszüntetésével jár együtt.

A tervek szerint ugyanis decembertől két órás ütemes IC-forgalom (egy vonatpárral több, mint most) jelenti majd a két település közötti vasúti forgalom gerincét, amelyet ugyancsak kétóránként közlekedő személyvonatok egészítenek ki. Ez utóbbiakról azonban tudni kell: feltehetően csak átszállásokkal vehetők igénybe, gyorsaságukat tekintve pedig jócskán (4-5 órás menetidővel lehet számolni) elmaradnak az Intercity-től.

A szóvivő azzal magyarázta az egyébként közkedvelt gyorsjáratok megszüntetését, hogy csak a fenti két vonattípus közlekedését tudják biztosítani az egyvágányú pályán - s ezen kell megoldaniuk "a minőségi távolsági- és hivatásforgalmat".

Ha a gyorsokat száműzik is, az utazási komfort jelentős mértékű emelését ígéri a társaság: elkezdődött ugyanis a harmadik generációs - a jelenleginél korszerűbb - IC-kocsik fejlesztése. Ezekből pedig jut majd a Pécs és Budapest közötti szakaszra is.

Emellett a MÁV tárgyalásokat kezdeményezett az osztrák vasúttársasággal, hogy a Bécs és Budapest között 2009 végétől közlekedő új "Siemens RailJet" szerelvényekkel is lehessen utazni Pécsre.

A szóvivő utalt rá: az új ütemes menetrend összeállítása jelenleg még folyamatban van, az egyeztetések pedig nem zárultak le.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva