Megint megdőlhet a negatív vízállás rekordja Mohácsnál, aztán végre árad a folyó

2018. október 23. kedd 11:34

Megint megdőlhet a negatív vízállás rekordja Mohácsnál, aztán végre árad a folyó

A hónapok óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna teljes magyarországi szakaszán rekord alacsony a vízállás. Mohácsnál pénteken ismét megdőlhet a múlt héten elért negatív csúcs, akkor már csak 52 centis vizet várnak. 


Aggasztó méreteket ölt az apály a Dunán. Amióta mérik, még soha nem volt ilyen alacsony a folyó vízállása, aminek az oka a hónapok óta tartó csapadékszegény időjárás.

Ahhoz tehát, hogy emelkedjen a vízszint, esőre volna szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít.

Minden más folyónál a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a fontos. A Duna jelentős részvízgyűjtőin - Inn, Traun, Enns - ezekben a napokban 20-25 milliméternyi eső várható. Ennek hatása a hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát.

Addig azonban újabb rekordok dőlhetnek meg.

Mohácsnál a valaha volt legkisebb vízszintet (55 centiméter) múlt héten regisztrálták, péntekre pedig már csak 52 centis vizet várnak.

Ezt követően viszont némi emelkedésre van kilátás.

A teherhajók a teljes magyarországi folyószakaszon várakoznak, a komp a korábban elrendelt súlykorlátozás mellett továbbra is menetrend szerint közlekedik Mohácsnál.

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás