Hatodszor adták át a Tüke-díjat

2009. január 21. szerda 20:55

Hatodszor adták át a Tüke-díjat
2004 óta ítélik oda a Tüke-díjat, minden évben Pécs szabad királyi város rangjára emelésének napján: január 21-én. Mária Terézia 1780-ban állíttatta ki városunk részére a felszabadításra vonatkozó királyi privilégiumlevelet. Szerda este a VI. Tüke-díj átadási ünnepségének keretében egy ész-fotóművészt valamint a Szigetvári Takarék elnökét jutalmazták a Sékesegyházban.

Mint ismeretes, a díjat olyan személyek kaphatják meg a pécsi polgárok szavazata alapján, akik tevékenységükkel példamutató módon és jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Korábbi díjazottak

2004. Angster József
2005. Dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós
2006. Dr. Rajczy Péter és Dr. Ujvári Jenő
2007. Dr. Toller Lászó és Somosi László
2008. Dr. Barri Istvánné és Kele Pál

A díjátadó ünnepséget nem sokkal este hat óra előtt dr. Börzsöny Ferenc köszöntője indította, ezt követően Garadnay Balázs püspöki helynök celebrált Szentmisét. A liturgia alatt a Tillai Aurél által komponált Tüke mise (Missa brevis) című művet hallhatták a jelenlévők a Pécsi Kamarakórus közreműködésében, a szerző vezényletével.


TEKINTSE MEG GALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!

A szentmisét követően a megtisztelő címet - a Tüke Alapítvány kuratóriumához előzetesen beérkezett javaslatok alapján - Habsburg Mihály főherceg adta át az építészként és fotóművészként egyaránt elismert Tillai Ernőnek, majd dr. Kiss Endrét, a Szigetvári Takarékszövetkezet vezetőjét (képünkön) avatták a rangos cím birtokosává.

Az ünnepséget a díjátadót követő fogadással a Cella Septichorában folytatták a rendezvény résztvevői.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva