Döntő helyett negyedik hely

2010. július 25. vasárnap 18:59

Döntő helyett negyedik hely
Pénzfeldobással csúszott le a dobogóról a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karának csapata a RoboCup robottechnikai világbajnokság szingapúri döntőjében. A pécsi egyetemisták kicsit csalódottak, mert a helyszínen úgy látták, ennél jobb helyezést érdemeltek volna. Ugyanakkor már készülnek a következő versenyre – igaz, csak szervezőként.

Az elődöntőben szoros küzdelemben kikaptak az egyiptomiaktól, majd egy hazai csapat ellen két döntetlent követően pénzfeldobással lettek csak negyedikek a PTE Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karának hallgatói a szingapúri robottechnikai világbajnokságon. Malkó Tibor és Pap Zoltán a dunaújvárosi hazai döntőt nyerték meg toronymagasan, így vívták ki maguknak a jogot a vébédöntőn való indulásra. Mivel Szingapúrban háromfős csapatok versenyeztek, így egy másik pécsi csapatból Slang Tamást is bevették a trióba – amely némi hendikeppel vágott neki a versenynek.

– A legtöbb csapat egy továbbfejlesztett programot használt, amit le is töltöttek a robotjukra, míg mi az eredetileg előírt szoftvert alkalmaztuk, és számítógépekkel vezéreltük a robotokat – mondta el Malkó Tibor. – Hogy érzékeltessem a két eljárás közti különbséget: a megérkezésünket követően sokan azt mondták, ilyen módszerrel esélyünk sincs a győzelemre. Aztán alaposan meglepődtek, amikor a pályán a robotjaik meg sem tudtak mozdulni a mieinkkel szemben.

A versenyen a hazai viadalhoz hasonlóan egy akadálypályát kellett teljesíteni. Egy korongot kellett egy munkaállomásra vinni, ott megmunkálni, majd az ellenfél kapujába továbbítani. A riválisok eközben folyamatosan akadályozhatták a másik fél munkáját.

A pécsi csapat szerint elég nagy volt a szervezetlenség: nem voltak például bírók, így minden döntést szavazással hoztak meg.

– Kicsit jobb eredményt is elérhettünk volna, ha nem változnak meg az eredetihez képest a szabályok – mondta el Malkó Tibor. – A végül második helyen végző német csapatot például már az első napon kiejtettük, de egy csapat visszalépett a javukra, így folytathatták a versenyt. Az elődöntőben pedig eredetileg egy meccs döntött volna, amit meg is nyertünk, de végül kiderült: a szabályt módosították, ezért két győzelemig tart az összecsapás, amit így végül az egyiptomi csapat nyert meg. Szóval, mi úgy érezzük, a döntőben lett volna a helyünk.

Keseregésre azért így sincs ok, hiszen a világ negyedik legjobb csapatát alkotják a pécsi fiatalok, akik úgy érzik, a többiekkel szemben nem lenne sportszerű, ha indulnának a jövő évi hazai bajnokságon. Mivel ők hónapokig dolgozhattak azzal a robottal, amit az új nevezők csak néhány napig használhatnak, ez logikusnak is tűnik. Malkó Tibor ugyanakkor elmondta, a hazai versenyen szervezőként szívesen közreműködnének a pécsiek, akik a jövő évi győztest is szívesen segítik majd tanácsokkal a 2011-es, isztambuli vébédöntőt megelőzően.

Képünkön a vb-negyedik pécsi csapat.

M.F.