Városi fitnesztermek: hol, mennyiért?

2007. november 11. vasárnap 21:18

Városi fitnesztermek: hol, mennyiért?
Divat lett a fittség. Béres Alexandra kebleihez mért darázsdereka vagy Schobert Norbi mázsás fogyása megőrjít öreget-fiatalt: csodakajáik-módszereik forgalmazása milliárdos iparággá nőtte ki magát. Már a bulvártévé is lecsapott a szervezett éhezésre, amint arról a Nagy fogyás épületes epizódjaiból hétről hétre értesülhetünk. Titkos, holtbiztos fogyókúrareceptek járnak országszerte kézről kézre - és a felmérések szerint mégis kövér a magyar...

Bár eleinte mindannyian hajlamosak vagyunk bízni a csodában, és jól kiköltekezni jobb esetben simán csak hatástalan szerekre, az okosabbja idővel csak rájön, hogy az egészséges és tartós súlycsökkentés mozgás nélkül elképzelhetetlen.

Szerencsére a jó példa „előttünk hever", hiszen kiugró sikerekben a helyi fitneszipar napszámosai sem szűkölködnek, hogy csak a legutóbbi esztendőkből a Pécsi Sasok világbajnok aerobiktrióját és a PEAC győzelmeket halmozó hölgycsapatát említsük. Vagy a legfrissebbet, az első magyar hölgyet, aki világméretű szépségversenyt nyert (Miss Bikini World, 2006), a napokban újabb országos fitneszsikert elérő pécsi Horváth Anitát. Illetve, hogy a nyers erő se maradjon ki a sorból, ne feledkezzünk meg Ónozó Szabolcs fekvenyomó-rekordjairól, vagy a testépítő ob-n ugyancsak a közelmúltban ezüstéremig jutó Major Zsoltról.

Kettejükkel és a testépítéssel el is érkeztünk a mai fitneszőrület őskorához, hiszen ki ne emlékezne, hogy a mai csillogó, gépektől roskadó csarnokok kimustrált acéltárcsákkal telerakott kipucolt szenespincékből nőtték ki magukat. Mára a helyzet Pécsett is óriásit változott: a fizetőképes kereslet hatalmas beruházásokra ösztönzött, így a még létező számtalan kisebb, főként a környékbeliek igényeit kiszolgáló termecske mellett megjelentek a több ezer négyzetméteres „fitneszmultik" is.

A gépesített kategóriában az F3 Center nemcsak Pécsett, hanem országosan is párját ritkítja, sőt, tulajdonosa, dr. Hoffmann Zsolt büszkén említi, hogy nem egy nyugat-európai rangos fitneszmagazin mutatta már be őket elismeréssel. A nemzetközi érdeklődést igazolják a falakon lévő számtalan plakátról ránk mosolygó, egykor e falak között vendégeskedő hírességek, Mr. Unviverse-k, Mr. Olympiák és nemzetközi sztárként ünnepelt fitneszlédik. A csarnok valóban páratlan kondigépparkkal, míg az emeleti terem űrkorszaki technológiájú futópadokkal, kerékpárokkal várja az erősödni vagy karcsúsodni vágyót. A klub világújdonsága a Fitvib Excel Pro kondigép, amely a hagyományos erőnléti edzésekénél sokkal hatékonyabb és kíméletesebb módszerrel lendíti használóját csúcsformába. Ugyanakkor kerékpárterme is híres: az országúti Mecsek-kupák mezőnye rendszeresen itt szokott melegíteni a viadalra.

Az egykori uránvárosi Mecsek Áruház felső szintjeit már szinte teljesen a sport uralja: a Miklós Domonkos alapította Mecsek Fallabda, Fitnesz, Testépítő és Wellness Központ eredeti fő profilja ugyan a Pécsett ma is meghatározó méretű fallabda, ám mára alaposan kibővült a paletta. Két szintjén és 1500 négyzetméterén megújult konditerem, teremkerékpár, Csizmadia Éva széles aerobikválasztéka, az exkosaras Csák Magdolna kangoo-ja, wellness-részleg, sóbarlang, legújabban pedig már táncterem is szolgálja a mozogni vágyókat.

A Makár Tanya ugyancsak labdával, a tenisszel írta be magát a város sportkönyvébe, ám mára itt is jelentősen előretört a fitneszrészleg: Harász Ildikó és Harász Éva irányításával többek között a bosu, a step, a pilates rejtelmei is feltárulnak a hölgyek előtt, de nem hiányzik a sorból a „mezei" alakformáló vagy preventív gerinctorna sem. Emellett karate, bowling, squash és racketlon is szerepel a kínálatban - majd szaunákban, gőzkamrában, zuhanytemplomban vagy képzett masszőrök kezei között regenerálhatjuk nyúzott porcikáinkat.

A konditermekbe járók megfigyelhették, hogy az edzéseket látogató hölgyek egy része a divattal jól megtámogatva igyekszik nőiességét látványosan hangsúlyozni - miközben más részük legszívesebben a sarokba bújva igyekezne megszabadulni fölös kilóitól. Utóbbiakban a Rákóczi úti Napraforgó Fitness sejtett meg először piaci lehetőséget, és alakított ki csak hölgyek által látigatható fitnesztermet. A Sportcsarnok egyik szegletében megbúvó Brill Fitnessben alkalmasint a csarnokban készülő élvonalbeli kosarasokkal, kézisekkel is összefuthat a betérő, hiszen például Rátgéber László is gyakran „kínozza" itt legendás állóképességű tanítványait. A hegyoldalba épült Wellness Villa különlegessége az alapvető fitnesz-wellness szolgáltatásokon túl a modern gyermek táncszínház és kis uszoda, ahol a felfrissülés mellett baba-úszótanfolyamok szélesítik a palettát.

A kondigépek, aerobikórák szinte mindenütt az alapszolgáltatások részei, a további sportágak, kiegészítők többnyire az adott terem kapacitásától függően igen eltérőek. A Makár Tanyán és a Mecsek Fallabda Központban például saját WIFI segíti az üzletembereket vagy a kóros világháló-függőket.

Ahogy az árakat sem nagyon lehetne egységes szerkezetbe foglalni, mert önmagukban csalókák: lehet, hogy az egyik helyen forintban kétszer olyan drága az óradíj, mint a másikon, viszont négyszer annyi szolgáltatást nyújt - akkor most melyik van féláron?

A fent említett nagyobb klubok mellett a csak pár kondigépet vagy kiscsoportos aerobikot, asszonytornát nyújtó kisebb teremből szerencsére már nagyon sok van Pécsett, így bárki körülnéz szűkebb környezetében, szinte bármelyik városrészben talál ilyeneket. Ha mégsem, az oda- és hazakocogással még rá is tehet egy lapáttal az edzés hatékonyságára...


FITNESZTERMEK, SZOLGÁLTATÁSOK, ÁRAK:

F3 Center
Pécs, Munkácsy u. 33. Tel.: 72/517-333. http://www.f3fitness.hu/
Testépítés: 700 Ft/alkalomtól.
Boxbarlang, nyújtógép. Aerobic, spinning: 650 Ft/ alkalomtól.
Fitvibe-tréning: 1200 Ft/alkalomtól. Wellness: 650 Ft/alkalomtól.

Mecsek Fallabda, Fitnesz, Testépítő és Wellness Központ
Pécs, Ybl M. u. 10., Mecsek Áruház. Tel.. 72/257-258. http://www.mecsekfallabda.hu/ 
Fallabda: 325 Ft/főtől. Asztalitenisz: 750 Ft/órától.
Salsa, hatha jóga, kangoo jump.
Aerobik, spinracing: 750 Ft/alkalomtól. Wellness: 1090 Ft/alkalomtól.
Testépítés: 500 Ft/alkalom-tól; bérlet: 4000 Ft-tól.
Sóbarlang:1200 Ft/alkalomtól.
Üdülési csekket elfogadnak.

Makár Tanya Sportcentrum
Pécs, Középmakár dűlő 4. Tel.: 72/22-44-00. http://www.makartanya.hu/ 
Tenisz, aerobik. Squash: 1000-2500 Ft/óra
Wellnessbelépő: 1900 Ft/alkalom
Bowling: 2500 Ft/óra/pálya

Wellness Villa
Pécs, Nagyszkokói u. 4. Tel.: 72/514-760. http://www.wellnessvilla.hu/ 
Aerobik, fitnesz: 800 Ft/alkalomtól. Zenit női torna, X-Co, gyermek táncszínház.
Taj-csi: 900 Ft/alkalomtól. Jóga: 800 Ft/alkalomtól.
Uszoda, wellness: 1700 Ft/alkalomtól. Babaúszás-oktatás: 800 Ft/alkalomtól.

Balance Sport és Egészségcentrum
Pécs, Szőlő u. 48. Tel.: 72/210-743. http://www.balancesport.hu/ 
Aerobik, step, power, ducitorna, gyerek- és gyerek-szülő torna: 700 Ft/alkalomtól.
Konditerem, pilates, tae-bo: 500 Ft/alkalomtól.
Spin racing: 850 Ft/alkalomtól.
Personal training: 2500 Ft/alkalomtól.
Wellness: 1500 Ft/alkalomtól.

Brill Fitness
Városi Sportcsarnok, Veress E. u. 10. Tel.: 72/242-326.
Aerobik, step, kick-box, spinracing.
Most bérletakció: egész napra 2200 Ft.

Napraforgó Fitness
Pécs, Rákóczi út 7. Tel.: 30/532-3155. http://www.napraforgofitness.hu/ 
Fitnesz- és konditerem: 700 Ft/alkalomtól.
Ingyenes állapotfelmérés, online-edzésprogram.

Fitt Forma Stúdió
Pécs, Siklósi u. 50. Tel.: 72/227-078.
Zenés gimnasztika, aerobik retró, step dance, jóga.

Király Squash és Aerobic Klub
Pécs, Búza tér 6/b. Tel.: 72/233-157.
Squash: 625 Ft/órától. Fallabda: 500 Ft/ órától.
Aerobic. Falmászás: 750 Ft/alkalom.

Fordan Mozgásstúdió

Tánckurzus, akrobatikus rock 'n' roll, fashion dance, aerobik több helyszínen (Alsómalom u., Silósi u.) Papp Viktorral és Majorlaki Ágnessel.
Tel.: 30/9694-255.

Pulzus Fitness
Pécs, Citrom u. 12. Tel.: 72/515-658.
Aerobik személyre szabottan.

Olympia Fitness Stúdió
Pécs, Esztergár L. u. 10. Tel.: 72/257-194. http://www.olympia-fitness.hu/ 
Klimatizált aerobik- és edzőterem, boksz, táplálkozási tanácsadás.
Órák: 600 Ft-tól. Személyi edzés: 2500 Ft+áfa/alkalomtól.


Bérletvásárlás esetén mindenütt jelentős kedvezményt adnak az óradíjakból.


Tekintse meg galériánkat

(Ha az Ön fitneszklubja hiányzik a felsorolásból, kérjük, BEKÜLDÖM rovatunkban a fenti minta szerint adja meg legfontosabb adatait, és mi közzétesszük!)

Sz. Zs.