Csonka Zsófia a hatodik helyen végzett a fináléban

2012. augusztus 01. szerda 16:56

Csonka Zsófia a hatodik helyen végzett a fináléban

Csonka Zsófia a hatodik helyen végzett a női sportpisztolyosok között a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi lövő - aki vasárnap légpisztolyban 16. volt - a 30+30 lövéses alapverseny első, lassú felét 291 körrel a tizedik helyen zárta, a gyors szakaszban aztán nagyon szép sorozatokat produkált, s 293 kört ért el. Az 584 körös eredmény hatodik helyet ért a számára, innen várta a húsz lövéses nyolcas döntőt.

"Alapvetően jó a hatodik hely, de a döntőbeli eredményem lehetett volna jobb is, mert tudok ennél többet is - nyilatkozta Csonka az MTI-nek. "Az volt a cél, hogy döntőbe jussak, ez sikerült, s persze annak is örülök, hogy az olimpiai faluban felkerülhetek a magyar dícsőségtáblára. Szerettem volna a másik számomban is döntőbe jutni, de így utólag úgy érzem, az az eredmény is plusz erőt adott a mostani versenyre. A döntőben volt egy 8,3-am, de szerencsére vagyok már annyira kiegyensúlyozott, hogy ez nem zökkent ki, mert lőttem utána 10,9-et is. A finálé ebből a szempontból más, mert az alapversenyben egy 8-assal ki lehet esni. Rossz volt, hogy erős volt a fény szemből, és sajnos az előkészületek során csak a táblát néztem és azt, hogy minden szükségest kikészítettem-e, de éppen a szemellenzőt nem, a szabályok alapján pedig azt már nem vihettem be utólag."

Az alapot olimpiai rekordot jelentő 591 körrel megnyerő dél-koreai Kim Dzsang Mi nagyon messze volt tőle, ám a második helyen álló thaiföldi Tanyaporn Prucksakorn csupán két körrel előzte meg. A harmadik helyen pedig hármas holtverseny alakult ki a címvédő kínai Csen Jing (Chen Ying), az orosz Kira Mozgalova és az ukrán Olena Kosztevics között, 585 körrel.

Csonka a finálé első öt kísérletéből 51,3 kört lőtt, ezzel egy helyet javított. A második sorozatban 50,6-ot ért el, amivel feljött a negyedik helyre. A dobogótól ekkor 1,6 körre volt, a finálé harmadik sorozatának második lövése azonban csak 8,3-ra sikerült, a szakasz pedig 48,4 körösre, így visszacsúszott a hatodik pozícióba, behozhatatlan, 3 körös távolságra a dobogótól. Végül a záró etapban is volt egy 8,9 körös lövése, a 20 kísérletet így pontosan 200 körrel zárta, s 784 körrel lett hatodik.

A számot Kim nyerte meg Csen előtt. A harmadik pedig Kosztevics lett.

Magyar női pisztolyos ezt megelőzően csupán egyszer lőhetett olimpiai döntőt: 1988-ban Ferencz Ágnes ugyanebben a számban lett ötödik. Női sportlövők 1984 óta szerepelnek az olimpián.

Eredmény:

női sportpisztoly 30+30 lövés, 25 m, olimpiai bajnok:

------------------------------------------------------

Kim Dzsang Mi (Koreai Köztársaság) 792,4 kör (alapverseny: 591 kör)

2. Csen Jing (Kína) 791,4 (585)
3. Olena Kosztevics (Ukrajna) 788,6 (585)
...6. CSONKA ZSÓFIA 784 (584)

MTI - Fotó: Illyés Tibor/MTI