Vaskori aranykincset találhatott meg két kincskereső

2017. február 28. kedd 16:30

Vaskori aranykincset találhatott meg két kincskereső

Nagy-Britannia legrégibb, körülbelül 2500 éves vaskori aranykincsét találhatták meg fémdetektoros kincsvadászok egy staffordshire-i mezőn.

A BBC keddi beszámolója szerint a két férfi négy arany ékszert: három nyakláncot és egy karkötőt talált közvetlenül a földfelszín alatt Leekfrith község területén. A British Museum szakértője szerint az ékszerek időszámításunk előtt 400-250-ből származnak, és a legrégibb ismert aranyleletet képezhetik Nagy-Britanniában.



A hajlított fémből készült nyakékeket gazdag és befolyásos nők viselhették, talán olyanok, akik a kontinensről házasodtak be a brit szigetekre - mondta Julia Farley, aki szerint a lelet földbe kerülésének tanulmányozása értékes betekintést nyújthat a vaskori Anglia életébe.

Az arany nyakpántokat és a karperecet külön-külön, egymástól körülbelül egy méterre elásva találták, a felszínhez közel. Farley szerint "egyedülálló, nemzetközi jelentőségű" leletről van szó. Vizsgálat állapítja meg, hogy nemzeti kincsnek számító leletet találtak-e a kincsvadászok, majd előzetes becslést tesznek piaci értékükről is.

A kincskereső barátok közölték, hogy ha kapnak bármiféle megtalálói jutalmat, azt megosztják a családdal, amelynek földjén az arany ékszereket találták.

Képünk illusztráció. 

MTI