Továbbra is feszült a helyzet a görög-macedón határon

2015. december 01. kedd 16:07

Továbbra is feszült a helyzet a görög-macedón határon

Mintegy háromszáz gazdasági bevándorlónak minősített migráns tiltakozó megmozdulást tartott a macedón-görög határon, néhány tucat pedig a határon emelt kerítésre is felmászott Gyevgyelijánál kedden, azt követelve, hogy engedjék őket továbbhaladni - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója.

Nem folyamatos a tiltakozás, a migránsok időről időre kezdenek skandálásba. Azt ismételgetik, hogy "Nem vagyunk terroristák, békét akarunk", valamint arra kérik a rendőröket, hogy engedjék őket át, nyissák meg a határt, különös tekintettel a hidegre.

Akiknek sikerül megkerülniük a határon épülő három méter magas kerítést, azokat a határőrök elfogják, és visszaviszik a görög oldalra. Az esetleges incidensek megelőzése, illetve megfékezése érdekében vízágyúkat telepítettek az átkelőhelyre, a rohamrendőrök pedig könnygázt is bevethetnek. A múlt hét végén ez utóbbira már volt példa.

A határon a tervek szerint tíz napon belül ötven kilométer hosszú kerítés épül, amelyből eddig körülbelül tizenkét kilométer készült el.

A feszültség egyre nő, mert a hatóságok november 19 óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. A keddi tiltakozó akciót is az váltotta ki, hogy éjszaka több ezer, háborús térségből érkező menekült léphetett be Macedóniába, míg vannak, akik már napok óta várakoznak a határon.

A macedón hatóságok szigorítottak a dokumentumok ellenőrzésén, mert információik szerint egyre többen szereznek be hamis papírokat Görögországban.

MTI - Fotó: MTI/EPA