Több millió brit akar új népszavazást az uniós tagságról

2016. június 26. vasárnap 08:30

Több millió brit akar új népszavazást az uniós tagságról

Vasárnap hajnalig már két és félmillióan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz a brit törvényhozás honlapján, amely újabb népszavazást követel az Egyesült Királyság tagságáról az Európai Unióban.  

A kezdeményezés még a csütörtöki népszavazás előtt indult, és azt követeli, hogy a kormány tartson új népszavazást, ha a részvétel alacsonyabb 75 százaléknál, és nem támogatja legalább 60 százalék a kilépés vagy a bennmaradás lehetőségét. Csütörtökön a részvétel mintegy 72 százalékos volt, és 51,9 százalék szavazott a kilépésre.


A petíció ott írták alá a legtöbben, ahol a túlnyomó többség a bennmaradásra szavazott. A parlamentnek minden olyan petícióval foglalkoznia kell, amelyet legalább százezren aláírnak.

Egy pénteki felmérés szerint a választók fele úgy gondolja, hogy a népszavazást érvényesnek kell tekinteni, még akkor is, ha az EU további reformokat vállal annak érdekében, hogy a britek bent maradjanak, 39 százalék véli úgy, hogy az új feltételek ismeretében újabb népszavazást kellene tartani. a felnőtt lakosság 48 százaléka elégedett a csütörtöki népszavazás eredményével - derül ki a Sunday Mirror cmíű lap által megrendelt kutatásból.

Képünkön: tüntetők transzparensekkel tiltakoznak Nagy-Britannia kiválása ellen. 

MTI - Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga