Sikeresen landoltatta tesztrakétáját a Blue Origin

2015. november 27. péntek 08:15

Sikeresen landoltatta tesztrakétáját a Blue Origin

Az Amazon.com alapítója, Jeff Bezos bejelentette, New Shepard rakétájuk második repülése sikeres landolással zárult. 

A Blue Originnek hétfőn sikerült visszahoznia és landoltatnia szuborbitális rakétáját a kilövési helyszínre, ami kulcsfontosságú az újrahasznosítható rakéták előállításában. Bezos bejelentése szerint a New Shepard mindkét része - a kapszula és a meghajtóegység is - épen megérkezett. Szavai szerint egy rakéta visszahozatala jelentősen csökkentené a kilövési költségeket, ami átalakítaná az űripart.

Jelenleg kétévnyi tesztelést terveznek, mielőtt embereket is felvinnének a New Shepard űrhajón.

A New Shepard-rakéta hétfőn, magyar idő szerint este fél nyolc előtt indult útnak a Blue Origin nyugat-texasi kilövőállásából, elérte a 100 kilométeres célt, majd nyolc perccel később ismét landolt a kilövési helyszínen.

A meghajtóegységet függőleges pozíciójú kilövésre és landolásra tervezték, ezért újra és újra felhasználható. A tesztrepülést követően a rakéta 1,4 méterre a kilövőállás szívétől ért földet. Az utasszállító kapszula - amely üresen indult útnak - nagy magasságban válik le a hordozóról, lendülete viszi ki az űrbe, majd visszatérve, egy sor ernyővel puha landolást hajt végre. Ez is újrahasznosítható.

A szuborbitális űrrepülések során a rakéták nem haladnak elég gyorsan ahhoz, hogy elérjék a földi gravitáció legyűréséhez szükséges sebességet, ezért ballisztikus rakétához hasonlóan lépnek vissza a légkörbe.

Egy másik rakétának áprilisban nem sikerült a landolás a hidraulikus rendszer meghibásodása miatt. Az újratervezett rendszert már ellátták egy tartalékszivattyúval.

Elon Musk rivális űrvállalata, a SpaceX (Space Exploration Technologies) hasonló kísérletei, hogy Falcon-9 rakétájának első fokozatát sikeresen landoltassa, eddig kudarccal zárultak.

A Blue Origin a United Launch Alliance-szel (a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása) együtt is fejleszt egy rakétahajtóművet, amivel leváltanák az orosz gyártmányú RD-180 hajtóműveket az utóbbi Atlas-5 hordozórakétáin.
Jeff Bezos 2015. szeptember 15-én bejelenti terveit egy rakétagyártó-üzem és kilövőállás kifejlesztésére a Cape Canaveral-i légierőbázison. (Fotó: Reuters)

Képünkön: Jeff Bezos 2015. szeptember 15-én bejelenti terveit egy rakétagyártó-üzem és kilövőállás kifejlesztésére a Cape Canaveral-i légierőbázison.

Forrás: hirado.hu - Fotó: Reuters