Sétára készülődnek az űrállomás asztronautái

2016. augusztus 20. szombat 11:50

Sétára készülődnek az űrállomás asztronautái

Mivel az elkövetkező években több magánűrhajót várnak a Nemzetközi Űrállomásra, két amerikai asztronauta pénteken űrsétára indul, hogy installáljon nekik egy különleges parkoló állomást.  

Jeff Williams és Kate Rubins a múlt hónapban a SpaceX Dragon kapszulájával érkezett nemzetközi dokkolóadaptert telepíti. A NASA szerint az új kikötőpont lehetővé teszi majd az amerikai űrhajók új generációjának az emberek felszállítását.

Az adapter az első a tervezett kettőből, a másodikat 2018-ban viszik fel. A Boeing által kifejlesztett, kerek készülék körülbelül egy méter magas és 1,6 méter széles. Alkalmazható majd a Boeing CST-100 Starliner és a SpaceX Crew Dragon járművekkel. Eme kettő még fejlesztése alatt áll, és elvileg képes lesz emberek felvinni.

Az új hardver kifinomultabb a korábbiaknál, mivel lehetővé teszi az automata dokkolást a korábbi módszerrel szemben, amikor is az asztronauták végezték el a kikötést az űrállomás robotkarjának bevetésével. Emellett olyan berendezései vannak, amelyekkel áram és információ megosztható a komplexum és az űrhajók között.

Az űrkiruccanást magyar idő szerint péntek délután két óra környékén kezdi meg a veterán Williams, akinek ez a negyedik sétája. Őt követi Rubins, aki először merészkedik ki az űrbe.

Szerdán az űrállomás robotkarjával szedték ki az adaptert a Dragon gyomrából, majd elhelyezték a Harmony modul közelében, ahova majd felszerelik. Amint az űrhajósok kisétálnak, a Canadarm-2 robotkar manipulátorával, a DEXTRE-vel még közelebb mozgatják a modult a telepítési ponthoz. A tervek szerint így illesztik be végleges helyére, és az asztronautáknak csak rögzíteniük kell majd.

AFP - FOTó: NASA