Olaszország a líbiai helyzet rendezését sürgette Párizsban

2015. november 26. csütörtök 15:37

Matteo Renzi olasz miniszterelnök támogatásáról biztosította csütörtökön Franciaországot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni katonai és diplomáciai fellépésben, és a szerinte azonnali kockázatokat magában rejtő líbiai helyzet rendezését is sürgette.

"Nagy érdeklődéssel követjük a bécsi tárgyalásokat Szíriával kapcsolatban, és rendkívüli módon elkötelezettek vagyunk azért, hogy ez a lehetőség, amely most megnyílt diplomáciai szinten, kiterjeszthető legyen Líbiára is" - mondta az olasz miniszterelnök.

Az Iszlám Államot illetően az olasz kormányfő szükségesnek ítélte meg, hogy minél átfogóbb erőfeszítés történjen, és minél szélesebb koalíció jöjjön létre, amelynek célja, az Iszlám Állam elpusztítása.

A francia elnök megerősítette, hogy az offenzívát nem csak katonai téren kell fokozni Irakban és Szíriában, hanem politikailag is, annak érdekében, hogy Szíriában véget érjen a háború.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter szerda este elmondta, hogy mind a 27 másik uniós tagállam jelezte Párizsnak, hogy közvetlen vagy közvetett módon támogatja Franciaország katonai szerepvállalását Szíriában.

MTI