Nem tudni biztosan, sikeres volt-e az ExoMars landolása

2016. október 20. csütörtök 10:31

Nem tudni biztosan, sikeres volt-e az ExoMars landolása

Félmilliárd kilométer megtétele és hét hónapnyi repülés után elvileg landolt a Marson az ExoMars orosz-európai űrexpedíció leszállóegysége szerdán, azonban ezt jelvételi problémák miatt nem tudják még megerősíteni - jelentették be az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányító központjában.

Hét hónapnyi repülés után Mars körüli pályára állt az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondája, de a földi irányító központ szakemberei még nem tudják megerősíteni leszállóegységének sikeres landolását a bolygón.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modullal egy perccel a landolás tervezett ideje előtt megszakadt a kapcsolat. Don McCoy, az ExoMars Projekt menedzsere elmondta, a leszállóegységről érkezett jelek megerősítették, hogy a modul belépett a Mars légkörébe és kinyitotta ejtőernyőjét, de még túl korai többet biztosan mondani a leszállóegység állapotáról.

Ugyanakkor az ESA a TGO-űrszondát sikeresen pályára állította a vörös bolygó körül.

Vasárnap kezdődött meg a manőver

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul vasárnap vált le szállítóeszközéről, a Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondáról. A csaknem 600 kilogrammos egység hőpajzsot, ejtőernyőt és rakétákat használva fékezett le a bolygó felszínéhez közeledve, miután 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel szerdán belépett a Mars légkörébe. Fő feladata az lesz, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén.

MTI - Fotó: MTI/AP/ESA/D. Ducros