Nem is dolgozhatott volna a lezuhant Airbus másodpilótája

2015. március 27. péntek 14:48

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának lakóhelyén lefoglalt anyagok alapján feltételezhető, hogy a férfi beteg volt, és ezt titkolta munkaadója és kollegái előtt - közölte pénteken a düsseldorfi ügyészség. A hatóság szerint Andreas Lubitznak a katasztrófa napján betegállományban kellett volna lennie.

A közlemény szerint a csütörtökön végrehajtott házkutatások során nem találtak búcsúlevelet vagy más dokumentumot, amelyben a másodpilóta jelezte volna, hogy a kedden Franciaországban történt katasztrófa előidézésére készül.

Ugyanakkor találtak a másodpilóta egészségi állapotára vonatkozó dokumentumokat, amelyek arra utalnak, hogy beteg volt és orvosi kezelés alatt állt.

A lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami az előzetes értékelés szerint alátámasztja azt a feltételezést, hogy a másodpilóta titkolta betegségét - közölte az ügyészség.

A másodpilóta orvosi kezelése során keletkezett dokumentumok elemzése és az ügyben szükséges meghallgatások még néhány napig tartanak majd - írták a közleményben. Hozzátették, hogy az eljárást a Germanwings-gép katasztrófájának feltárását vezető francia hatóságok felkérésére indították el, és az előzetes eredményekről tájékoztatták őket.

Német sajtóbeszámolók szerint Andreas Lubitz lelki betegségben szenvedett.

A szövetségi légügyi hivatal pénteken megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy a másodpilóta aktájában szerepelt a SIC megjegyzés, ami azt jelenti, hogy különleges és rendszeres orvosi felülvizsgálatra van szükség.

Ezzel a megjegyzéssel legutóbb 2014 júliusában látták el Andrea Lubitz személyi anyagát - mondta a hatóság szóvivője. Hozzátette, hogy adatkezelési előírások miatt nem szerepel a nyilvántartásban, hogy miért van szükség a felülvizsgálatokra, így a hatóság előtt nem ismert, hogy a másodpilóta testi vagy lelki állapota miatt rendelték-e el a felülvizsgálatokat.

A Germanwings német légitársaság anyavállalata, a Lufthansa adatai szerint a másodpilóta 2008-ban kezdte a pilótaképzést, amelyet egyszer megszakított, és végül 2013-ban szerezte meg a szakszolgálati engedélyét A320-as Airbusokra. A képzés folytatásakor ismét átesett a szükséges vizsgálatokon, és mindent rendben találtak nála.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

(mti)