Napi harminc euró a befogadó olasz családoknak

2014. szeptember 25. csütörtök 16:49

Az illegális bevándorlókat befogadó olaszországi táborok megteltek, ezért Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár azt javasolta, hogy önkéntes alapon az olaszok fogadják be őket személyenként napi harminc euró fejében.

A kezdeményezéshez elsőként Ignazio Marino római főpolgármester csatlakozott. Az olasz főváros első embere bejelentette: Róma kész napi harminc eurót (több mint kilencezer forintot) fizetni azoknak a római családoknak, amelyek befogadják otthonukba az illegális bevándorlókat.

"Az Olaszországba felnőtt kíséret nélkül érkező kiskorú bevándorlókat már most is családoknál igyekeznek elhelyezni. Ezentúl az olaszok nyissák meg otthonaikat a felnőtt bevándorlók előtt is" - mondta Ignazio Marino hozzátéve, hogy a római peremkerületekben működő bevándorló táborok zsúfolásig megteltek és ugyanez a helyzet a többi olasz városban is.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter nem kommentálta az államtitkár bejelentését. Az Olasz Fivérek nevű jobboldali párt közleményben tiltakozott az ellen, hogy az olasz állam vagy akár a római önkormányzat havi 900 euróval segítse a bevándorlók elhelyezését. A párt hangsúlyozta, hogy a havi 900 euró az olasz minimál-nyugdíj kétszeresének felel meg. Az Északi Liga is úgy látja, hogy a bevándorlók helyett az olasz munkanélkülieket kellene napi 30 euróval támogatni.

Év eleje óta már 130 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Tavaly 42 ezer volt a számuk. Az olasz állam a táborokban is fejenként napi harminc eurót fizet az ott élők szállására és ellátására.

(mti)