Mi a különbség a zöldség és a gyümölcs között?

2015. február 26. csütörtök 07:17

Mi a különbség a zöldség és a gyümölcs között?

Újra és újra felvetődik a kérdés: zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintendő-e egyik-másik növényi termés? A válasz bonyolultabb, mint gondolnánk.

A legtöbben úgy vélik, mindenki pontosan tudja, mi a különbség zöldség és gyümölcs között. A valóságban azonban ez a felvetés elég komoly ahhoz, hogy még egy ország legfelsőbb bírói testülete is vitázzon róla.

Történt ugyanis, hogy 1886-ban a New York-i kikötőben partra rakodtak egy szállítmányt, a Nyugat-Indiákról (Antillák) származó paradicsomot. Edward Hedden, a derék vámtiszt az áru tulajdonosát arra kötelezte, hogy fizesse meg a zöldségekre kiszabott 10 százalékos vámot, ám az importőr ezt nem fogadta el. John Nix arra hivatkozott, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs, és mint olyan, vámmentességet élvez.

Az ügy egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, ahol 1893-ban végül kimondták: a paradicsom bizony zöldség. Horace Gray bíró azzal indokolta a döntését, hogy mivel a paradicsomot nem önállóan, desszertként, hanem egyes fogások mellett salátaként fogyasztjuk, ezért nem lehet gyümölcs.

Botanikai szempontból valójában értelmetlen ez a kérdés, ugyanis egyik kategória sem létezik a növénytanban. Az, hogy egy bizonyos növényi termést zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintjük-e nem más, mint közmegegyezés. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy igazából még csak nem is mindig termésről van szó. 

Gondoljunk csak például a rebarbara illatos levélnyelére, amelyből mellesleg lekvárt, szörpöt, sőt pálinkát is lehet főzni, ugyanakkor salátaként tálalva sem utolsó! A kérdés tehát a rebarbara esetében még kínzóbb, mint a paradicsomnál.

És ha esetleg valaki még mindig azt gondolná, hogy egyszerű a válasz erre a kérdésre, jusson eszébe a görög- vagy a sárgadinnye, ezek valójában az uborka és a tök közeli rokona, mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Ám itt még mindig nincs vége, ugyanis léteznek olyan uborkafajták, amelyek íze olyan édes, mint a legfinomabb sárgadinnyéé.

Így hát a probléma végül egyetemes, egzakt, általánosan elfogadható tudományos feloldás nélkül marad - még akkor is, ha alighanem mindannyiunknak megvan rá a magabiztos válaszunk.

Forrás: National Geographic