Merkel szerint a dublini szabályok fölött eljárt az idő

2015. október 07. szerda 17:21

Merkel szerint a dublini szabályok fölött eljárt az idő

Kidolgozásukkor jól átgondolt szabályok voltak, de a jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő - foglalt állást szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár.

Merkel Francois Hollande francia elnökkel közösen szólalt fel az EP rendkívüli vitájában, amely az unió állapotát volt hivatott értékelni.

A német politikus kijelentette: a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek.

Angela Merkel úgy vélte: az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.

A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan kell fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, viszont ennek terheit nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni azokat.

MTI