Meghalt a bajorországi lövöldözés egyik rendőr áldozata

2016. október 20. csütörtök 13:45

Meghalt a bajorországi lövöldözés egyik rendőr áldozata

Belehalt sebesülésébe csütörtök reggel Németországban a szélsőjobboldali Reichsbürger (birodalmi polgár) mozgalom egy tagjánál előző nap tartott házkutatáson kitört lövöldözés egyik rendőr áldozata.

A Bild című lap értesülése szerint a bajor tartományi rendőrség különleges bevetési egységének 32 éves tagját három találat érte: az egyik lepattant a sisakjáról, a másik a karjába, a harmadik pedig közvetlenül a golyóálló mellény mellett a vállába fúródott. Életveszélyes állapotban szállították a nürnbergi városi kórházba. Kedd este közölték, hogy meghalt, majd visszavonták a halálhírt, és elnézést kértek a téves tájékoztatásért.

A kommandósokat szerdán a Nürnberg mellett Georgensgmündbe vezényelték, hogy biztosítsák az alkotmányvédelmi hatóság megfigyelése alatt álló Reichsbürger mozgalom egy tagjánál elrendelt házkutatást. Feladatuk a 49 éves férfi lőfegyvereinek lefoglalása volt. A férfi fegyvertartási engedélyét bevonták, mert egyre több jelét mutatta a fegyverviseléshez szükséges megbízhatóság hiányának. Több mint 30 lőfegyvert tartott otthonában, és tüzet nyitott, amikor meglátta a rendőröket. Két rendőrt talált el, két rendőr pedig a lövöldözésben kitört üvegek cserepeitől sebesült meg könnyebben. A támadót ártalmatlanították és őrizetbe vették. Könnyebb sebesülést szenvedett.

Szakértők szerint a Reichsbürger mozgalom lazán szervezett és ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző rájuk a demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet.

MTI - Fotó: MTI-fotó