Medvék szenvedtek halálos csokoládémérgezést

2015. január 23. péntek 11:24

Medvék szenvedtek halálos csokoládémérgezést

Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban a vadászok által csaliként kihelyezett nagy mennyiségű csokoládé közvetlen közelében. Egy szakértő szerint fel kell függeszteni a csokoládécsapdák használatát az erdőkben - írja a New York Daily News internetes portál.

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly még szeptemberben.

A New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és a toxikológiai vizsgálat szerint az állatokkal a csokoládéban található teobromin nevű vegyület végzett, amely súlyosan mérgező a medvékre nézve.

Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője egy ülésen csütörtökön elmondta, hogy a megoldás a csokoládénak az erdőktől való távoltartása lehetne.

Annak az eshetősége, hogy a medvékre halálos lehet a csokoládé, még 2011-ben keltette fel a minisztérium figyelmét, amikor Michigan államban egy feketemedvebocs halálát kötötték teobromin mérgezéshez.

Timmins elmondása szerint minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, függően attól, hogy a medve mennyit eszik belőle.

"A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk megszabadulni tőle, de talán változtatni lehetne a csalikihelyezési gyakorlatban ahhoz, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat" - mondta Timmins.

Akadtak azonban szkeptikusok is az ülés után, akik nem voltak meggyőződve arról, hogy a csokoládé okozta a halálos mérgezést. Dave Nickerson szerint érdemes lenne a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni.

(mti)