Lefotózták Picurt, a Dél-Afrikában telelő jeladós fehér gólyát

2015. január 30. péntek 15:11

Lefotózták Picurt, a Dél-Afrikában telelő jeladós fehér gólyát

Már másfél hónapja, hogy a Picur néven ismert fiatal fehér gólya megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba.

Picur az első magyar jeladós fehér gólya, amelyik megtette ezt a hosszú utat, és 46 követhető fajtársa közül első alkalommal róla készült fénykép a déli féltekén. (Azóta már a Keszi nevű madár is megérkezett egy hónapnyi lemaradással.)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvánnyal közösen, 2014-ben két projekt keretében jeladókkal láttak el fehér gólyákat („Madárvédelem és kutatás határok nélkül" és „Északi gólyahír" projekt) A telemetriás jelölések eredményeként nyomon követhető a gólyák útját a fekete kontinensre. Többségük sikeresen eljutott az afrikai telelőhelyekre, de olyan is akadt, amelyik a Kárpát-medencében maradt.

Picur, a Dél-afrikai Köztársaságban, Lesotho érintésével az ország keleti szélére vonult, s közel egy hónapja a Greytown nevű kisváros közelében fekvő hegyi réteken telel. Mivel hosszú ideje néhány kilométeres körzetben mozgott, ezért a Magyar Madártani Egyesület munkatársai megkeresték dél-afrikai kollégáikat, és néhány nap után sikerült a gólyát lencsevégre kapni, bal lábán a fémgyűrűvel.

A madarászok idáig is tudták, hogy a fehér gólyák csapatokban vonulnak, a jeladós gólyák helyzetéről rendszeres időközönként kapnak adatokat, ezek alapján elég pontosan megállapítható (néhány órás felbontásban), hogy hol tartózkodnak. 

Arról is kaptak híreket, hogy Afrikában is kisebb-nagyobb csoportokban látják őket, de az csak most vált biztossá, hogy hogy Picur nem egyedül kóborol a déli féltekén. Dawie Scholtz a fotók készítője elmondta, néhány száz méterre tudta megközelíteni a gólyákat, s január 24-én délelőtt 85 gólyát számlált annál az aprócska vizes élőhelynél, amit rendszeresen látogatnak a madarak. 

Ekkor sikerült Picurt úgy lefotózni, hogy a felrepülő csapatban kiszúrta a röptében jól látható jeladót a gólyán és a bal lábán lévő fémgyűrűt. Másnap délelőtt ugyanott 30 fehér gólyát látott, s becslése szerint a több száz hektáros, magas fű borította területen körülbelül 250 fehér gólya mozgott ezekben a napokban.

Picur jelenleg 8 600 kilométer távolságban van, de több mint 17 000 kilométert repült míg, s közben 19 országot érintett.

Képünkön a műholdas jeladó felszerelésének utolsó pillanatai láthatók.

Forrás: National Geographic - Fotó: Komka Péter/MTI