II. Ramszeszt ábrázoló szoborra bukkantak Kairóban

2017. március 11. szombat 08:30

II. Ramszeszt ábrázoló szoborra bukkantak Kairóban

Egy kairói szegénynegyed talajvizébe süllyedve bukkantak rá a nyolcméteres szoborra, amely a tudósok szerint a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz fáraót ábrázolja. 

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium az eddigi egyik legnagyobb jelentőségű felfedezésnek nevezte a leletet. II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett találták meg, a modern Kairó keleti részén, Matariában.

Háled al-Anani miniszter a feltárás helyszínén elmondta: múlt kedden értesítették a nagy valószínűséggel II. Ramszeszt ábrázoló, kvarcitkőből faragott kolosszus megleléséről.
Az ókori Egyiptom leghatalmasabb uralkodójának tartott II. Ramszesz Kr. e. 1279 és 1213 között ült a birodalom trónján. Számos hadjáratot vezetett, birodalmának határai Szíriától Núbiáig nyúltak.

A feltáráson dolgozó egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egyes részeit találták meg darabokban a mocsaras területen. A talajvízben nyugodó alkotás fejét csütörtökön emelték ki.

A kutatócsoport 80 centiméter magas mészkőszobrot is talált, amely II. Ramszesz unokájáról, Széthi fáraóról készülhetett.

A héliopoliszi Nap templomot II. Ramszesz alapította, a tudósok szerint ezért valószínű, hogy az ő szobrát találták meg. A maga idejében ez volt a legnagyobb egyiptomi szentély, kétszer akkora, mint a luxori Karnak templom, ám a görög-római időkben lerombolták. Sok obeliszket Alexandriába vagy Európába szállítottak, a templom köveit pedig kairói építkezésekhez használták fel.

Az archeológusok most azon dolgoznak, hogy a restauráció megkezdése előtt megtalálják a szobrok többi részét is. Ha igazolódik, hogy az alkotás II. Ramszeszt ábrázolja, akkor a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeum bejáratánál fogják felállítani.

A felfedezés lendületet adhat a visszaesett egyiptomi turizmusnak is. 2010-ben még 14,7 millió látogató érkezett az országba, ám számuk 2011-re, miután a felkelők Hoszni Mubarak államfőt eltávolították a hatalomból, 9,8 millióra esett vissza.

A 2015 októberében egy Vörös-tengeri üdülőhelyről felszállt és 224 utassal a fedélzetén lezuhant orosz gép katasztrófája után ismét csökkent az idegenforgalom. 2016 első negyedévében csak 1,2 millióan érkeztek Egyiptomba, míg egy évvel korábban az év azonos időszakában 2,2 millióan.

Képünkön: egyiptomi munkások készítik elő a Kairóban fellelt szobor darabjainak kiemelését, 2017. március 9-én.

 

MTI - Fotó: EPA/Háled El-Fiqi