Hogyan viselkednek a madarak a hóesésben?

2015. február 28. szombat 11:37

Hogyan viselkednek a madarak a hóesésben?

A jövő hét közepére havazás is várható - talán az utolsó ebben a szezonban -, ami jó lehetőséget kínálhat arra, hogy megfigyeljük az etető madarainak viselkedését hóesésben. 

A tél elsősorban nem a hidegével, hanem vastag és tartós hótakarójával nehezíti meg az állatok életét. Ezért amikor havazás várható, amit a madarak akár napokkal, de órákkal megelőzően már bizonyosan érzékelnek, jelentősen megnőhet az etető forgalma. Ez alól kivételt képez az az eset, amikor a környék madarainak jelentős része inkább délebbre húzódik a front megérkezése előtt, és ezért csökken az etetői madárlétszám.

Amint elkezd hullani a hó, többnyire az összes madár jól megfigyelhetően gyorsabban kezd táplálkozni, hogy a hólepel kialakulása előtt minél több táplálékhoz jusson.

Havazás és ónos eső idején fontos, hogy az etetőnkön lehetőleg használjunk olyan eszközöket is, amik fedettségüknek vagy kialakításuknak köszönhetően hómentesek, hogy ezekből folyamatosan (akkor is, ha nem vagyunk otthon, hogy eltakarítsuk a havat) tudjanak táplálkozni a madarak. 

A behavazódó talajetető remek lehetőséget nyújt az etetők madárközösségét jellemző asztalközösség egy érdekes megnyilvánulásának megfigyelésére. A fekete rigók sajátos táplálékkereső viselkedése a talaj felületének jellegzetes fej- és csőrmozgással történő megtisztítása. Ez a már-már kényszeresnek is tekinthető szokásuk havazás idején nagyon jól jön a többi madárnak is, mivel "rigótisztásokat" nyitva a hóban el tudják odázni az etető betakaródását.

Különösen a télvégi havazások esetén számíthatunk arra, hogy egy-egy korai tavaszi vonuló, vagy éppen az átlagtól eltérő viselkedésű, itthon áttelelő énekesmadárfaj is feltűnik az etetőkön. Ha tehetjük és a rádióból, televízióból értesültünk az eseményről, a havat hozó front előtt néhány órával már érdemes alaposabban megfigyelni az etetőre járó madarakat, mert könnyen megeshet, hogy elcsípünk egy-egy ilyen érdekes vendéget is.

Bár így február végén, március elején már nagyon várjuk a tavaszt, különösen, ha az idő már hetek óta kimondottan enyhe, fordítsuk hasznunkra, élvezzük ki a hirtelen jött havas napokat (már ha egyáltalán lesznek), mert ilyenkor jelentősen felélénkülhet az etetőnk madárforgalma, mi pedig újabb érdekes dolgokat láthatunk.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Fotó: Komka Péter/MTI