Hat hét alatt lehet átszokni a fehér kenyérről a teljes kiőrlésűre

2015. március 14. szombat 16:58

Hat hét alatt lehet átszokni a fehér kenyérről a teljes kiőrlésűre

Búzafüggőség nincs, de jobb lenne, ha az emberek kevesebb fehér lisztből készül termékek fogyasztanának - mondta a Kossuth Rádióban Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.

Kenyér, keksz, chips, tésztafélék - szinte végtelen azon élelmiszerek sora, melyek előállításánál búzalisztet is felhasználnak. Egy nemrég készült amerikai kutatás szerint mindamellett, hogy a búza számtalan pozitív hatással bír, a legelterjedtebb gabonaféle akár függőséget is okozhat.

Egyes kutatók úgy vélik, a gabonától való függés jelentősen meghatározza például, hogy mit teszünk a bevásárlókosarunkba, vagy milyen fogást választunk az étteremben. Kiss-Tóth Bernadett dietetikus szerint azonban függőségről egyetlen élelmiszer esetben sem lehet beszélni. Mint fogalmazott, a legtöbb dolog fejben dől el, így az is, ki mennyire tudatos, milyen élelmiszereket fogyaszt a mindennapokban.

Az biztos, hogy a gabonának, azon belül is a teljes kiőrlésűnek, illetve teljes értékűnek szerepelnie kell a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek között. Ebből adódik, hogy túladagolásról vagy túlfogyasztásról nem lehet beszélni - tette hozzá.

A dietetikus szerint minden gabona, így a búza is kiemelt helyen áll a napi táplálkozásban a zöldségek, gyümölcsök és a víz mellett. A gabonalisztek szénhidrátokban, főleg keményítőben gazdagok, és fajtától függően 10-14 százalék fehérjetartalmuk is van, valamint az anyagcsere-működéshez elengedhetetlen B-vitaminokból is bőven van benne.

Kiss-Tóth Bernadett hangsúlyozta, hogy a tápanyagok közül a szénhidrát az, amelyből az emberi szervezetnek a legtöbbre szüksége van - körülbelül 50 százalékban.

A szakember arról is beszélt, hogy Magyarországon a 4-10 éves gyerekek körében végzett felmérés azt mutatta, a teljes kiőrlésű, gabonák fogyasztása sajnos elmarad a tápanyagban szegényebb finomlisztből készült termékekétől. Hozzátette: ez az eredmény nem csak az óvodásokra és kisiskolásokra, hanem az egész népességre jellemző.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan a gabonamagok héján maradó növényvédő szerek miatt utasítják el a teljes kiőrlésű liszteket, a dietetikus azt mondta, az élelmiszer-feldolgozás már annyira fejlett, hogy a káros anyagok a kész termékekbe nem kerülnek bele.

Kiss-Tóth Bernadett szerint körülbelül hat hét kell ahhoz, hogy valaki változtasson valamely táplálkozási szokásán, vagy új típusú ízvilágot építsen be az étrendjébe, ezért mindenkit arra buzdít, akinél a fehérkenyér kizárólagos, hogy kóstolgasson teljes kiőrlésű lisztet is tartalmazó, magvas pékárukat is. Egy idő után ezeket is meg lehet szokni, és ugyanolyan finomnak érezni - tette hozzá.

Forrás: MR1