Háromszáz éves a legkorábban Nagy-Britanniába érkezett tea

2015. május 29. péntek 12:01

Vélhetően a legrégebbről származó teára bukkantak kutatók Nagy-Britanniában. A kínai zöld tea 1700 táján érkezett a szigetországba.

A teát James Cuninghame hajóorvos hozta magával Kínából, majd odaajándékozta egy kollégájának, a ritkaságokat gyűjtő Hans Solane-nak. A gyűjtő Vegetable Substances elnevezésű kollekciójával együtt a British Múzeumnak adományozta a zacskónyi teát, amely az "Egy teaféle Kínából" feliratot viselte. A zacskó később átkerült a Természettudományi Múzeumba, ahol a botanikai gyűjteményben őrizték.

A múzeum kutatói a közelmúltban készítettek tanulmányt a Vegetable Substances gyűjteményről, meghatározták a gyűjtemény darabjainak korát és származási helyét. A londoni Queen Mary Egyetem történészei, akik az Empire of Tea: Tha Asian Leaf that Conquered the World (A tea birodalma: az ázsiai levél, amely meghódította a világot) című könyvhöz végeztek kutatásokat, a tea eredetét vizsgálva megállapították, hogy alighanem nincs annál régebbi Nagy-Britanniában - ismertette a felfedezést a phys.org tudományos honlap.

A Természettudományi Múzeum kutatói, Charlie Jarvis és Victoria Pickering szerint "szinte teljesen bizonyos, hogy a teát James Cuninghame, skót sebész, kereskedő és gyűjtő szerezte be két kínai útja egyikén, a 17. század végén vagy 18. század elején".

Akkortájt egzotikus, divatos élvezet volt a tea fogyasztása, az ital csak évtizedekkel később vált igazán elterjedté Nagy-Britanniában.
Az Empire of Tea című kötet júliusban kerül a boltokba.

(mti)