Ez tényleg nagyon cuki: kotlóstyúk neveli az elárvult pécsi süngyerekeket - Videó!

2016. július 18. hétfő 16:25

Ez tényleg nagyon cuki: kotlóstyúk neveli az elárvult pécsi süngyerekeket - Videó!

Árván maradt, néhány napos sündisznókat mentettek meg állatbarátok: az anyaállat egy medencébe fulladt Pécsett, a kölyköket azóta egy kotlóstyúk neveli Bissén, a gazdasszony gondos felügyelete mellett. Nézze meg!

Egy hónappal ezelőtt Pécsett a Makár-tanya fölött, az egyik ingatlan tulajdonosa szomorúan fedezte fel, hogy a portáján lévő medencébe belefulladt egy sündisznó. A tetemet elföldelte, majd mikor a munkálkodást fűnyírással folytatta, a csapadékelvezető árokban rálelt két parányi sünporontyra. Miután tisztes távolból órákig figyelte, fölbukkan-e a gondozója az apróságoknak, de mikor semmi mozgást nem tapasztalt, egyértelművé vált számára, hogy a mamájukat temette.

Elfoglaltsága miatt az árvák pesztrálását nem vállalhatta, ezért a megmentésükre egy Bissén élő, közismerten állatbarát ismerőséhez autózott velük és kért segítséget.
Mint később kiderült, ez remek döntés volt, ráadásul a dajkaság nem várt fordulatot vett: a talán 2-3 napos süniket a befogadójuk bébimacska eleséget zab- és rizsliszttel dúsított turmixszal cumisüvegből megetette, majd a fázósan összebújó apróságokat az egyetlen csibéjét már kikeltetett, de két tojást még melengető kotlósa alá dugta.

A szelíd, törpekokin tyúkanyó kicsit csodálkozva vette szemügyre a pelyhesnek egyáltalán nem mondható jövevényeket, ám miután azonnal elrendezte őket maga alatt, kétség sem fért hozzá, hogy elfogadja őket.

"Sünmama" a kicsikkel:



A tyúk egy hónapja az egy szem csibéjével azonos módon gondoskodik a süngyerekekről. A szúrós apróságokat egy hétig cumisüvegből táplálta a gazdaasszony, de étkezés után mindjárt visszatette őket a pótmamájukhoz, az meg olyan kitartóan hívogatta azokat is a szilárd koszt elfogyasztásához, hogy gyorsan rájöttek, tálból is jól lehet lakni.

Gyógyul a kakas is

Az állatbarát gazdaasszony - aki azt kérte, ne említsük a nevét - nem először segít felnőtté válni sünöket, de egyet sem akart emberhez szoktatni. Fölkarolt és gyógyíttatott, illetve befogadott már kidobott cicákat, gondoskodott mostohán tartott kutyákról és most a sünök ellátása mellett ápolja a 13 éves Jancsi kakasát, ami éppen másodjára lábadozik agyvérzéses állapotából. Szénából készített biztonságos fészekben tartja, lábait masszírozza, így egy hét után a napokban már lábra tudott állni - szerinte biztató az újbóli felépülése.

Az pedig természetes lett, hogy falatozás után a mama alá kell bújni szundikálni, nagyon jó hancúrozni a puha tollas hátán, tejecskét keresve dagasztani, sőt, szabad a fején, a taraja környékén is vizsgálódni.

Mára akkorára cseperedtek, hogy amikor gyorsan fészkelődnek be a kotlós alá, szegény tyúk orra esik, de a tekintélyét megőrizve ilyenkor is készséges, talpra ugorva egymás mellé rendezi a kiscsibével együtt mindhárom gyermekét és már nem rájuk ül, hanem föléjük guggol.

A süngyerekek addig maradnak dajkaságban, amíg igénylik a pótmama gondoskodását. Utána visszaköltöznek Pécsre és a születésük helyén szabadon engedve kezdhetik önálló életüket.

A befogadásért a pótmama jutalma pedig az, hogy a sünik menüjéből, a cicatápból maga is falatozik.

B. M.