Élve kerültek elő a Csendes-óceánon régóta sodródó halászok

2016. május 05. csütörtök 09:52

Élve kerültek elő a Csendes-óceánon régóta sodródó halászok

Épen és egészségesen került elő négy halász, akik csónakjukkal több hete egy vihar miatt lakhelyüktől, Kiribatitól (képünkön) több száz kilométerre sodródtak el a Csendes-óceánon - közölték csütörtökön illetékes tisztségviselők.

A férfiaknak úgy sikerült túlélniük a szerencsétlenséget, hogy megették a náluk lévő nyers halakat. A halászokat szerdán szállították a Marshall-szigetek fővárosába, Majuróba egy halászhajón, amely április 18-án fedezte fel a fából készült kis csónakot a szigetektől több száz kilométerre délre.

A négy férfi megerősítette a hatóságoknak, hogy a több mint 650 kilométerre keletre fekvő Kiribati szigetén élnek és március 23-án indultak el halászni.

Elmondták, hogy egy vihar miatt sodródtak el az óceánon, és ezt követően úgy döntöttek, kikapcsolják a csónak motorját, hogy spóroljanak az üzemanyaggal. Amikor meglátták a halászhajót, újra beindították a motort, hogy a jármű közelébe kerüljenek és felhívják magukra a figyelmet.

A Koo halászati vállalkozásnak, a túlélőket felvevő halászhajó tulajdonosának a képviselője azt mondta, hogy a négy férfi megmentése pillanatában "jól tartotta magát". Ennek ellenére a halászokat Majuróban kórházba szállították kivizsgálásra.

A tervek szerint a túlélőket vasárnap szállítják vissza Kiribatira.

A Csendes-óceánnak ebben a szegletében, ahol az egyes, apró szigetek egymástól több száz kilométerre fekszenek, időről időre előfordulnak a rendkívüli túlélésekről szóló, csodaszerű történetek. 2006-ban a Koo egyik halászhajója három mexikóit mentett meg, akik kilenc hónapja hánykolódtak a tengeren.

2014 januárjában a Mexikóból útnak indult José Salvador Alvarenga salvadori halászt 13 hónappal eltűnése után találták meg. A férfi amiatt került bajba, mert hajójának elromlott a motorja. Kiindulási pontjától 12 500 kilométerre, rongyosan, lesoványodva, hosszú hajjal és szakállal bukkant fel a Marshall-szigetek közelében. A helyi médiának azt mondta, úgy sikerült életben maradnia, hogy madarakat, halakat evett és teknősök vérét itta.