Elkészült a legóként összerakható okostelefon

2014. április 21. hétfő 11:21

Elkészült a legóként összerakható okostelefon

Bemutatták az összerakható mobil Ara projekt néven ismert prototípusát. Némi csalódást keltett és óriási reményeket ébresztett.

Emlékeztetőül: olyan összerakható okostelefonról van szó, amelyben a főbb alkatrészeket magunk választhatjuk ki, ahogyan a számítógépeket is már régen össze lehet állítani modulárisan. Eddig a hardverből legfeljebb a készülék színét lehetett megváltoztatni: az Ara a szinte teljes változatosságot akarja felkínálni. Lehessen cserélni panelt, processzort, kamerát, vakut, bővíteni a memóriát, és így tovább. Kézenfekvő ötlet, mégsem könnyű megvalósítani.

Elég kellemetlenül indult a prototípus bemutatása a Google nemrég befejeződött kétnapos fejlesztői konferenciáján: Paul Eremenko, a projekt vezetője sérült kijelzővel mutatta be a prototípust: szállítás közben rongálódott meg.

Persze ezt éppenséggel jó hírnek is vehetnénk, hiszen az Ara többek között éppen erről (is) fog szólni: hogy a megunt, tönkrement, elöregedett alkatrészeket egy mozdulattal ki lehet cserélni. Ráadásul a kaliforniai Santa Clarában rendezett konferencián háromféle méretű, igencsak olcsó, 50 dolláros készülékekről beszéltek. S mint ahogy a képen látható, meg lehet találni a szépet az elsőre kicsit fura, legószerű mobilban.

Mindenesetre ez a váratlan kijelzősérülés felhívja a figyelmet a projekt legkritikusabb pontjára: mit sem ér az egész, ha nem támogatja jelentős, minden (vagy majdnem minden) boltban elérhető alkatrészválaszték. Úgy tűnik, a Google mellszélességgel támogatja az Arát: ha elindul, akkor lesz egy olcsó, szinte korlátlanul fejleszthető és alakítható okostelefonunk, aminek még új készülékházat is printelhetünk 3D nyomtatóval.

Katasztrofális kudarc lesz vagy hatalmas siker? Rövidesen kiderül. Az ígéretek szerint az Ara már 2015 első negyedévében kapható lesz.

 

Forrás: Engadget; The Verge; Wired; Írta: BZI