Egyszerre 11 erdőtűz pusztít Kaliforniában

2014. szeptember 16. kedd 07:33

Több százan kényszerültek lakóhelyük elhagyására Kaliforniában, ahol egyszerre 11 erdőtűz pusztít, és több tucatnyi épület leégett - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A leggyorsabban terjedő tűzvész a Yosemite nemzeti parktól keletre tombolt, több mint 130 hektárnyi erdőt emésztett fel. A legnagyobb kiterjedésű, csaknem 1600 hektáros láng- és zsarátnoktengerrel mintegy 800 tűzoltó küzdött az északabbra fekvő El Dorado megyében. Itt csaknem 250 házat ürítettek ki a hatóságok, további 400 épület lakóniak pedig még csak ajánlották, hogy lehetőség szerint költözzenek el.

A Silverado kanyonnál összesen 1000 tűzoltó és 9 helikopter harcolt folyamatosan a lángokkal. Itt korábban 217 házat kellett kiüríteni, de a lakók azóta már visszatérhettek. Los Angeles közelében, ahol 650 hektárnyi erdő vált lángok martalékává, szintén feloldották az evakuálási parancsot.

Kaliforniában rekordméretű szárazság van és a hőmérséklet több helyen meghaladja a 38 fokot. Az idei kaliforniai erdőtűzszezonban - amely általában májustól októberig tart - minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek.

Az állammal északról határos Oregonban két erdőtűz terjed. Portland környékén csaknem 500 hektár égett le, az állam délnyugati részén pedig 10 lakóházat és kommunikációs létesítményeket fenyegetnek a lángok.

(mti)