Egyre több rejtélyes krátert fedeznek fel Szibériában

2014. július 31. csütörtök 11:03

Egyre több rejtélyes krátert fedeznek fel Szibériában

Két újabb ismeretlen eredetű krátert fedeztek fel Szibériában, alig néhány héttel azután, hogy egy hasonló hatalmas mélyedésre bukkantak a területen.

A tizenöt, valamint a több mint négy méter átmérőjű lyukakat rénszarvaspásztorok fedezték fel a Jamal- és a Tajmir-félszigeteken - számolt be a The Siberian Times című angol nyelvű lap, amely képeket is közölt a rejtélyes mélyedésekről.

A kráterek eredetére vonatkozó elméletek a meteorit-becsapódástól kezdve, az eltévedt rakétákon át, egészen a földönkívüliekig, illetve a föld alatti gázrobbanásig terjednek. A kutatók szerint azonban alapos vizsgálatokra van szükség a lyukak keletkezésének meghatározásához.

Az orosz állami televízió a közelmúltban számolt be egy hatalmas lyukról, amelyet a helyiek által "a világ végeként" emlegetett Jamal-félszigeten fedeztek fel, ahol a hőmérséklet mínusz 50 Celsius-fok alatt mozog és a Nap alig kel fel a téli hónapokban.

A vesztyi.ru orosz hírportál szerint nemrég orosz tudományos expedíció érkezett a "jamali fekete lyukként" elhíresült első mélyedéshez, amely nagyjából hetven méter mély és egy jeges tó van az alján.

A őslakos rénszarvas pásztorok által lakott Jamal-félsziget Oroszország egyik leggazdagabb földgáz lelőhelye.

Képünkön: Videofelvételről készített felvétel, amelyen egy közelmúltban felfedezett kráter látható a szibériai Jamalo-Nyenyec autonóm területen fekvő Jamal-félszigeten 2014. július 16-án. Orosz kutatók feltételezése szerint a 60 méter átmérőjű kráter létrejötte a térség hőmérsékleti változásainak eredménye, robbanásnak, meteorbecsapódásnak nem találják nyomát. A kráter 80 százalékát valószínűleg jég alkotja.

 

MTI - Fotó: AP Televízió