Egy ötéves kisfiú múmiáját állították ki Budapesten

2015. április 14. kedd 07:36

Egy ötéves kisfiú múmiáját állították ki Budapesten

A múlt héten egy ötéves kisfiú mumifikált testét szállították át a Magyar Természettudományi Múzeumba a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból. A Múmiavilág című kiállítást május 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Arányi Lajos 19. századi orvos ötéves korában elhunyt kisfiának múmiáját állítják ki Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. Azért csak most, mert a gyermekmúmia így olyan kontextusba kerül, ahol nem bizarr látványosság lesz, hanem segít megérteni a mumifikálás, múmiakultusz művelődéstörténeti hátterét - olvasható a hirado.hu-n.

Mindössze egyszer, 1925-ben láthatta a közönség Arányi Lajos 19. századi orvos ötéves korában elhunyt kisfiának múmiáját, melyet a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) péntektől a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) Múmiavilág című kiállításában mutat be.

A SOM 1969 óta őrzi a gyermekmúmiát, amelyet saját kiállításon etikai okokból nem mutatott be.

Kiss-Stefán Mónika, a múzeum szóvivője a hirado.hu-nak elmondta: hosszas és átgondolt előkészületeket igényelt Arányi Zolika átszállítása, hiszen egy 150 éves múmiáról van szó.

Hozzátette: a kisfiú diftériában, más néven torokgyíkban halt meg 5-6 éves korában. Édesapja - aki a 19. század egyik legnagyobb patológusa volt - olyannyira nem tudta feldolgozni kisfia halálát, hogy bebalzsamozta, majd egy kis székre ültette, és asztala mellett őrizte - egészen saját haláláig.

A mumifikált kisfiút egyébként egyszer már szállították Budapesten, mégpedig egy autóban: Antall József , a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója és későbbi miniszterelnök saját autójában szállította. "A rendőr megállította a körúton, és mikor meglátta a kisfiú múmiáját, elmenekült" - mesélte a szóvivő.

A Múmiavilág című kiállítását május 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: hirado.hu