Cáfolják, hogy létezne az utasok utolsó pillanatait rögzítő videó

2015. április 01. szerda 13:33

Cáfolta a francia Alpokban az előző héten történt repülőgép-katasztrófa ügyében eljáró marseille-i ügyész szerdán, hogy a nyomozó hatóság videofelvétellel rendelkezik a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.

"Ha valaki rendelkezik ilyen felvétellel, köteles azt azonnali hatállyal átadni a nyomozóknak" - olvasható Brice Robin közleményében. A marseille-i ügyész cáfolta, hogy "a vizsgálat jelenlegi állásában lenne egy vagy több videofelvétel az Airbus A320-as katasztrófájáról".

A Bild című német lap és a Paris Match francia magazin online kiadásában kedd este azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videofelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.

A néhány másodperces, homályos - a Bild és Paris Match szerint is hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát. A felvételen állítólag hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: "istenem", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.

A francia csendőrség is cáfolta, hogy létezne ilyen felvétel.

"Ezek az állítások teljesen hamisak" - mondta a CNN amerikai hírtelevízióban Jean-Marc Ménichini alezredes a francia csendőrség részéről. Elmondta, hogy a baleset helyszínén több mobiltelefont is találtak, de még egyiknek sem elemezték ki a tartalmát. A készülékeket a csendőrségnek a Párizs közeli Rosny-sous-Bois-ban található bűnügyi kutatóintézetébe küldik majd el, s ott kerülnek majd elemzésre - mondta a francia nyomozó.

A Paris Match egyébként ugyanebben ebben a cikkben egy olyan nyomozóra is hivatkozott, aki meghallgatta a megtalált fekete dobozon rögzített hangfelvételt. Ennek számos részlete már eddig is ismert volt. A lap ugyanakkor azt állítja, hogy a másodpilóta légzése azért hallható tisztán a felvételen, mert Andreas Lubitz oxigénmaszkot viselt.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A hatóságok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet a hegyoldalnak.

(mti)