Betilthatják a stoppolást Romániában, mert nem adózik

2014. augusztus 27. szerda 18:36

Elfogadta a román kormány az autóstopot gyakorlatilag betiltó jogszabály tervezetét, de sürgősségi rendelet helyett törvénytervezetbe foglalta a módosítást, így a döntést a parlamentnek kell majd meghoznia - tudta meg az Új Magyar Szó (maszol.ro) portál szerdán a kormányülésen részt vevő Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől.

A tervezet a személyszállítást szabályozó 2003-as törvényt módosítja, és egyetlen cikkből áll. Eszerint büntetendők azok a járművezetők, akik az önkormányzatok által kibocsátott engedély nélkül szállítanak utasokat. Így 1000-5000 lej (70-350 ezer forint) közötti bírságot kell fizetnie annak, aki stopposokat vesz fel.

Korodi szerint a közlekedési minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány sürgősségi rendelet formájában fogadja el a tervezetet. A miniszterelnök azonban a keddi kormányülésen ezt ellenezte, így a jogszabály a parlament elé kerül.

A jogszabály a feketefuvarozásnak próbál gátat szabni. Indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az "illegális" személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxicégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon - a kieső adóbevételek miatt - az állami költségvetést is.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstoppostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos hálapénzhez hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

MTI