Azonosították az isztambuli reptéri merénylőket

2016. június 30. csütörtök 14:36

Azonosították az isztambuli reptéri merénylőket

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek - írta a Dogan török napilap csütörtökön az internetes oldalán.

Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban több napilap is arról számolt be, hogy az orosz állampolgár csecsen származású volt. A Dogan szerint a két társelkövető egy üzbég és egy kirgiz személy volt.

Mindhárman az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást - mondta az egyik egykori szomszéd.

Az orosz útlevél figyelemre méltó részlet annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonos megbeszélése során a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta.

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült vagy Ankara vagy Adana városában.

A június 28-i isztambuli merényletsorozatban a legfrissebb közlés szerint 43-an haltak meg. A sebesültek száma 238, közülük 94 ember továbbra is kórházi ellátásra szorul - tudatta csütörtökön Isztambul tartomány kormányzósága.

A török médiában megelégedéssel fogadták, hogy a világ több városában a látványosságok a török nemzeti zászlót idéző megvilágítást kaptak az áldozatok emlékére. A többi között New Yorkban az Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony, Berlinben a Brandenburgi kapu, Mostarban az Öreg híd öltözött piros-fehérbe a Törökországgal való szolidaritás jegyében

MTI - Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna