"Az összes zsidót megkérjük, hogy szálljanak ki Buchenwaldban"

2012. május 04. péntek 12:48

Valósággal sokkolta egy ismeretlen férfi egy belgiumi vonat utasait, amikor hangosító berendezésen át ezt közölte velük: "Üdvözöljük önöket az Auschwitzba induló szerelvényen".

Így folytatta: "Az összes zsidót megkérjük, hogy szálljanak ki Buchenwaldban". Auschwitz-Birkenau (a mai lengyelországi Oswiecim-Brzezinka) és a Weimar közelében fekvő Buchenwald a nemzetiszocialista korszakban megsemmisítő táborok voltak, amelyekben zsidók százezreinek iparszerű legyilkolása zajlott.

A vonat csütörtökön este Namurból Brüsszelbe tartott - jelentette az RTBF francia nyelvű rádió -, amikor az ismeretlen férfi behatolt a hangosító egység fülkéjébe, és a fenti közleményt franciául előadta. Mire a kalauz a fülkébe szaladt, az ismeretlennek nyoma veszett. Az utasok megerősítették a történteket, amelyekről a belgiumi Belga hírügynökség is beszámolt. A férfit nem sikerült elcsípni.

A belga SNCB vasúttársaság elítélte az antiszemita megnyilvánulást. Egy szóvivő kizárta, hogy a cselekedetet a társaság alkalmazottja követhette volna el. Közölte, hogy vizsgálat indul az ügyben.

Az eset a belga belpolitikában is hullámokat kavart. Viviane Teitelbaum, a brüsszeli parlament liberális képviselője a rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy a politikai vitákban bagatellizálják a náci múltat.

"Mind gyakrabban lépnek át egy vörös vonalat. Bizonyos felelősség terheli azokat a politikusokat is, akik például Goebbelsszel (a náci rezsim egykori propagandaminiszterével) vagy egykori eseményekkel vonnak párhuzamot... Nem mindenki ismeri a történelmet, és aztán elindul a lavina".


(mti)