Autós hajtott a járókelők közé Antwerpenben

2017. március 23. csütörtök 16:49

Autós hajtott a járókelők közé Antwerpenben

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában, de sikeresen megállították, senki sem sérült meg - közölte a La Libre Belgique című belga napilap csütörtökön. 

Serge Muyters, az antwerpeni rendőrség vezetőjének tájékoztatása szerint a flamand város legkedveltebb - az autóforgalom elől elzárt - sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől.

Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani.

A rendőrkapitány elmondta, a terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit előállították. Az 1977-ben született, francia állampolgárságú, Mohamed R.-ként azonosított férfi autójában a hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata számos lőfegyvert és egy egyelőre ismeretlen folyadékkal teli kannát talált.

Hozzátette, a tartományban hármas, azaz "súlyos" fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egy "lehetséges terrortámadást" sikerült megakadályozni. Tájékoztatása szerint a városban katonai és rendőri jelenlét növelésével megerősítették a nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzését.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében arról biztosította Antwerpen és egész Belgium lakosságát, hogy a kormány továbbra is éber és cselekvésre kész.

Az antwerpeni feltételezett merényletkísérlet egy nappal azután történt, hogy a brit parlamentnél egy brit férfi a Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. A támadásban a jelenlegi adatok szerint négyen vesztették életüket, negyvenen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Brüsszelben szerdán az egy évvel ezelőtti  terrortámadások áldozataira emlékeztek. Tavaly március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt. E támadások elkövetését is az Iszlám Állam vállalta magára.

Képünk illusztráció.

MTI