Ausztria is épít: még idén elkészül a határmenti kerítés

2015. november 27. péntek 16:56

Ausztria is épít: még idén elkészül a határmenti kerítés

Az év végéig elkészül az Ausztria déli határrészére tervezett 3,7 kilométer hosszúságú drótkerítés - jelentették be az osztrák hatóságok, akik a napokban folytatnak tárgyalásokat az érintett földterületek tulajdonosaival.

Az osztrák hatóságok csütörtök este megegyeztek a szóban forgó földterületek 18 tulajdonosával, köztük számos borásszal, hogy folytatják az osztrák belügyminisztériummal kötendő szerződéshez szükséges tárgyalásokat és december 7-ig megegyeznek a részletekről.

Leginkább a borászoknak vannak fenntartásaik a kerítéssel kapcsolatban. Úgy vélik, a kerítés a menekülteket nem fogja tudni elterelni, viszont a helyi turizmusra kihatnak majd az események.

Amennyiben a telkek tulajdonosaival nem sikerül megegyezni, úgy bizonyos területeket, ahol nem épült kerítés, a rendőröknek kell felügyelniük.

A spielfeldi gyűjtőpontnál már a jövő héten elkezdik az alapozó munkálatokat, és csupán ezek után fognak bele a drótkerítés megépítésbe, szögesdrót felállítását egyelőre nem tervezik.

A drótkerítés négy méter - a magántulajdonban lévő földeket érintő szakaszon pedig 2,5 méter - magas lesz. A spielfeldi átkelőtől 300 méterre keleti irányba Bubenberg városrészig fog tartani, nyugati irányba a Platschnál található régi határátkelő felé épül majd ki.

Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül felállítsanak szögesdrótkerítést is.

Ausztriába egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte az osztrák határt, az elmúlt napokban összesen kevesebb mint háromezren jöttek Ausztriába.

Karintiába pénteken 900-an érkeztek, Stájerországba csütörtökön és pénteken nem ment egyetlen migráns sem. Karintiába a hétvégén több mint háromezren, szerdán 2200-an, csütörtökön 1800-an jöttek.

A karintiai Klagenfurtban további 400 fő elhelyezésére alkalmas befogadóhelyet nyitna az állam, ez ellen a szociáldemokrata polgármester és a tartományi vezetés is ellenzi.

A burgenlandi Királyhida (Bruckneudorf) településnél a szociáldemokrata polgármester felhívására 400 ember tiltakozott az ellen, hogy 80 konténert állítsanak fel a menekültek befogadására. A szervezők szerint a tüntetést hétfőn folytatják, de akkor már a B10-es úton fognak demonstrálni.

Gerhard Dreiszker, a település polgármestere szerint nem a menekültek, hanem a tömegszállás ellen tiltakoznak. Ahol tudtunk, segítettünk és továbbra is ahhoz tartjuk magunkat, hogy menekültek kis csoportját, akik még integrálhatók a közösségbe, be tudjuk fogadni. A polgármester szerint a lakosok félnek, és attól tartanak, hogy a település "második Traiskirchen" lesz.

Norbert Darabos, Burgenland szociáldemokrata tanácsosa szerint felelőtlenség egy kevesebb mint háromezer lelkes településre több száz menekültet betelepíteni. Hans Niessl, a tartomány vezetője úgy nyilatkozott, hogy ami Burgenlandban történik, az az állam menekültpolitikájának kudarca.

Az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborban jelenleg 1700-an vannak, azonban ősz elején volt, hogy több mint négyezren zsúfolódtak össze.

Több mint kéthónapos szünet után péntektől újraindul a közvetlen távolsági vonatközlekedés Ausztria és Németország között, így Budapestről ismét közvetlenül el lehet jutni Bécsen és Salzburgon át Münchenbe - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerdán. Eddig a távolsági vonatok csak Salzburgig közlekedtek, innen vagy egy magántársaság járataival, vagy helyiérdekű vasúttal lehetett továbbutazni Németországba.

Képünk illusztráció

MTI