Áprilisban jön az újabb baba a hercegi párnál

2014. október 20. hétfő 14:45

Áprilisban jön az újabb baba a hercegi párnál

Áprilisra várja második gyermekét Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő - közölte hétfőn a Kensington-palota.

A hercegi házaspár londoni rezidenciája bejelentette egyben azt is, hogy Katalin, aki - csakúgy, mint első várandóssága idején - ezúttal is a nagyon heveny terhességi rosszulléteket okozó, hyperemesis gravidarum nevű tünetegyüttestől szenvedett az elmúlt hetekben, most már jól van, állapota folyamatosan javul, és kedden, egy diplomáciai eseményen megjelenik a nyilvánosság előtt.

Az udvar szeptember elején jelentette be, hogy Vilmos és Katalin második gyermekét várja, és a hercegnő - rendszeres rosszullétei miatt - azóta nem vett részt nyilvános programokon. Az akkori bejelentésből még nem derült ki, hogy a hercegi utód érkezése mikor várható; ezt csak hétfőn ismertette hivatalosan a Kensington-palota.

A házaspár elsőszülöttje, György herceg tavaly júliusban jött világra. Nagyapja, Károly trónörökös és édesapja, Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - után György a harmadik a brit trónutódlási sorban.

Áprilisban érkező testvére így a negyedik helyre kerül, az ötödik helyre utasítva a jelenlegi negyediket, saját majdani nagybátyját, vagyis Harry herceget, Vilmos öccsét.
Vilmos és Katalin második gyermekének trónöröklési helyét immár nem befolyásolná, hogy fiúnak vagy leánynak születik-e, ugyanis a brit kormány kezdeményezésére elindított reformfolyamat eltörölte a királyi fiúutódok trónutódlási elsőbbségét. Így ha a hercegi házaspár másodszülöttje leány lesz, akkor is megtartaná helyét a trónutódlási sorrendben, ha utána születne egy öccse is.

Udvari bennfentesek már tudni vélik azt is, hogy ha Vilmos és Katalin második gyermeke leány lesz, akkor néhai nagymamája, Diana hercegnő és dédnagymamája, II. Erzsébet királynő nevét viselné.

Az információ Andrew Mortontól, Diana életrajzírójától ered. Morton a Sun on Sunday című vasárnapi brit tömeglapnak nemrégiben felfedte: Vilmos és Katalin "közeli barátai" mondták el neki, hogy a házaspár milyen neveket választott leánygyermek születése esetére.

Morton szerint a herceg és a hercegnő reméli, hogy a második gyermek leány lesz, mert így lehetőségük lenne arra, hogy a 36 esztendősen elhunyt Diana emlékének a névválasztással is adózzanak.

Vilmos és Katalin mindazonáltal arra is ügyelt, hogy a gyermek első neve legyen az Erzsébet. Morton szerint a Diana név mindig is a lehetőségek között szerepelt, de a házaspárnak tekintettel kellett lennie arra is, hogy a néhai hercegnő "nem volt a királyi család minden tagjának kedvence".

Diana hercegnő - Vilmos és Harry édesanyja - az egész monarchiát megrázó súlyos botrányok közepette 1996-ban vált el Károly trónörököstől, a királynő legidősebb fiától, és alig egy évvel később halt meg Párizsban, amikor az őt és akkori barátját, Dodi Fayedet szállító Mercedes nagy sebességgel egy aluljáró pilléreinek csapódott. Diana mellett életét vesztette Fayed és a gépkocsi francia sofőrje, Henri Paul is.