Aknagránátot lőttek egy zsúfolt villamosmegállóba Donyeckben

2015. január 22. csütörtök 14:27

Súlyos, sok civil halálos áldozattal és sérülttel járó merényletet követtek el Kijev szerint az oroszbarát szakadárok csütörtökön Donyeckben egy trolibusz ellen, miközben rendkívül heves tüzérségi támadást is folytattak a város repülőtere ellen, amelynek új terminálját annyira rommá lőtték, hogy az ukrán katonák az épület elhagyására kényszerültek.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője csütörtök délelőtt kijelentette, hogy jelenleg is heves harcok folynak a donyceki repülőtéren, ahol az épületek egy részében továbbra is tartják állásaikat a katonák. Szavai szerint a folyamatos szakadár tüzérségi támadások következtében "csaknem teljesen" összeomlott az új terminál épülete. Emiatt csütörtökre virradó éjjel úgy döntöttek, hogy hagyják el a katonák az épületet, és vonuljanak vissza távolabbi védőállásokba - tette hozzá.

Az Azov ukrán önkéntes alakulat korábban azt közölte, hogy az oroszbarát szakadár támadások következtében a repülőtér teljesen megsemmisült, ezért védői - akiket emberfölötti kitartásukért "kiborgoknak" neveztek el Ukrajnában - 242 nap után elhagyták azt. Ezt azonban a védelmi minisztérium később cáfolta, úgy pontosítva az információt, hogy a szétlőtt terminált hagyták csak el, a repülőtér más területén és épületeiben tartják állásaikat.

Eközben csütörtök délelőtt aknalövedékek csapódtak be egy belvárosi tömegközlekedési megállóba és az ott tartózkodó trolibuszba.

Különböző források szerint 9-15 halálos áldozatot követelt a merénylet és több tucatnyi sérültet. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az orosz vezetést tette felelőssé a támadásért.

"Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli" - jelentette ki újságíróknak az ukrán kormányfő.

A Donyeck megyei ügyészség sajtószolgálata közölte, hogy szemtanúktól szerzett értesülései alapján a megyeközpont Lenin kerületében lévő megállóra és az ott tartózkodó trolibuszra egy tehergépjárműből nyitottak tüzet aknavetővel egy másik kerületből. A kilövés után a teherautó tovább haladt a város központja irányába.

Donyeck városának egésze a város északi részén lévő repülőtér és környékének kivételével szakadár megszállás alatt van. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a kerületben, ahol a merénylet történt, nem folynak katonai összecsapások, a tragédia helyszíne 15 kilométerre van az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területtől.

Ukrán hírforrások szemtanúkra hivatkozva azt írták, hogy egyszerre több lövedék csapódott be, amely nemcsak a trolibuszon és a megállóban, de az utca szemben lévő oldalán is szedett áldozatokat. Az előzetes feltételezések szerint 2B9 Vasziljok automata aknavetővel követték el a támadást. A fegyvertípust az ukrán médiajelentések szerint szakadárok használják arra, hogy lakóházak közül nyissanak tüzet ukrán katonai állásokra, majd utána a könnyen mozgatható fegyverrel odébbálljanak.

Közben a szakadárok, akik azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők lőttek rá a trolibuszra, a tragédia helyszínére vittek egy, a repülőtéri ütközetekben foglyul ejtett ukrán katonát, hogy nyilvánosság előtt vonják kérdőre a civil célpontok elleni támadások miatt, és megalázzák. A hátrakötött kezű ukrán katonát orosz tévétársaságok kamerái előtt dühödt emberek megverték, és azt követelték a szakadár fegyveresektől, hogy lőjék le. A katona szótlanul tűrte a bántalmazást. Az incidensről a szakadárok Novorosszija nevű tévéje által készített videofelvételt ukrán források is közölték.

Egy másik, az interneten megjelent videofelvétel szerint legalább huszonnégy BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőből álló hadoszlop lépett be Donyeck városába erősítésül az oroszbarát szakadároknak, akik megszállva tartják a megyeközpontot - jelentette csütörtökön az UNIAN ukrán hírügynökség. A felvételen rögzítették a város felé haladó katonai konvojt.

A második világháborús "katyusák" nyomán kifejlesztett Grad fegyverrendszer BM 21-es változata egyszerre 40 rakétát képes kilőni akár 20-30 kilométeres távolságba. Pontjellegű célpontok eltalálására azonban nagy szórása miatt alkalmatlan.

Az ukrán belügyminisztérium szerint Grad rakétavetőkkel lövik reggel óta a szakadárok a Donyeck melletti Avgyijivka településen és az attól északra fekvő Debalcevében lévő lakóházakat. A szakadárok felújították a tüzérségi támadásokat az Azovi-tenger partján lévő Mariupol környéki ukrán állások ellen is.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 10 ukrán katona esett el és 19 sebesült meg a konfliktus övezetében.

(mti)