A szankciók miatt globálisan veszélyben az olajellátás?

2014. szeptember 15. hétfő 13:14

A BP olajipari óriáscég volt vezérigazgatója szerint globális olajellátási problémákat okozhatnak az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen foganatosított amerikai és európai szankciók.

Tony Hayward, aki 2010-ig állt a BP élén, és jelenleg a Glencore globális nyersanyagpiaci konglomerátum elnöke, a Financial Times című londoni üzleti napilapnak nyilatkozva kijelentette: ha az orosz energiahordozó-kitermelő cégeket kitiltják a tőkepiacokról és korlátozzák hozzáférésüket a nyugati olajipari technológiához, az az orosz olajkitermelési beruházások visszaesését fogja eredményezni, és így hosszú távon károsítja a globális nyersolaj-ellátást.

Hayward szerint az amerikai palaolaj-kitermelés robbanásszerű bővülése jelenleg elfedi a növekvő globális olajellátási kockázatokat. Hozzátette: az amerikai kitermelési folyamatok miatt a világ "hamis ellátási biztonságérzetbe ringatta magát".

Az Egyesült Államokban 2008 óta 60 százalékkal ugrott meg az olajtermelés a palaolaj-készletek kiaknázása nyomán, ám kérdés, hogy honnan várható majd új ellátási források belépése, ha az amerikai kitermelés tetőzik - mondta a hétfőn ismertetett interjúban a brit olajipari vezető.

Hayward szerint a szankciók veszélyeztetik az érintetlen orosz sarkvidéki készletek, illetve a szibériai palaolaj-kincs kitermelését. A BP volt vezetője megkérdőjelezte azokat az előrejelzéseket is, amelyek azt valószínűsítik, hogy az iraki olajtermelés 2020-ig megkétszereződik.

Az orosz olajipari cégeket sújtó szankciók ellátási kockázataira londoni iparági elemzők is felhívták a figyelmet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays - amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is összeállít - új helyzetértékelésében kiemelte, hogy az európai szankciók immár nemcsak a feltárást, hanem a termelést is érintik Oroszországban. A kiterjesztett büntetőintézkedések tovább növelik az orosz nyersolajszektort terhelő, eddig is magas kockázatokat, és nehezebbé teszik az európai olajipari és szolgáltató vállalatoknak oroszországi érdekeltségeik ellátását a szükséges technológiával - áll a Barclays elemzésében.

A ház szerint ráadásul eltérő az amerikai és az európai szankcióintézkedések szövegezése. Az európai szankciók leírásában például a sarkvidéki olajfeltárás és kitermelés, az amerikai meghatározásban a sarkvidéki tengeri kitermelés szerepel. Mindez növeli a bizonytalanságot az oroszországi földgáz- és nyersolaj-kitermelésben tevékenykedő vállalatok számára.

(mti)