A Republikánus Párt már Donald Trump pártja

2016. május 04. szerda 11:08

A Republikánus Párt már Donald Trump pártja

A The New York Times szinte percekkel az egyesült államokbeli Indiana államban tartott előválasztások eredményeinek bejelentése után szerkesztőségi állásfoglalásban reagált Donald Trump republikánus párti elnökjelölt-aspiráns elsöprő győzelmére.

A liberális lap az "Ez már Donald Trump pártja" címet adta a cikknek, és a tények rövid ismertetése, valamint a republikánus pártelit ostorozása Henry Olsen politikai elemzőt szólaltatta meg, aki így kesergett: "Nézem, ahogy egy 150 éves párt öngyilkosságot követ el". 

Donald Trump győzelme különleges pillanat az amerikai politika történetében. A második világháború hőseként tisztelt Dwight Eisenhower óta ugyanis ő lesz az első, akit egy párt úgy választ elnökjelöltjéül, hogy korábban egyáltalán nem viselt választott tisztséget. Maga Reince Priebus, a Republikánus Országos Tanács elnöke is azt írta mikroblogján az előválasztás éjszakáján: "valószínűleg" Trump lesz a párt elnökjelöltje.

Donald Trump, az ingatlanmágnás, aki egyebek között egy televíziós valóságshow-val tette ismertté magát, 2012 áprilisáig még regisztrált republikánus sem volt. Korábban több százezer dollárral támogatott demokrata politikusokat, köztük Hillary Clintont, s közismert a Clinton házaspárhoz fűződő barátsága is. Amely olyan szoros és szívélyes volt, hogy amikor tizenhat évvel ezelőtt Trump egyszer már fontolgatta indulását az Egyesült Államok elnöki székéért, az akkori amerikai elnök, Bill Clinton és stábja segített neki összeállítani a kampányanyagot és -stratégiát.

A milliárdos üzletember élete különböző szakaszaiban a republikánusokétól élesen eltérő álláspontot képviselt egy sor fontos kérdésben; így például az abortusz, a kereskedelem vagy éppenséggel a fegyvertartás és -viselés engedélyezésének, ellenőrzésének ügyében.

Mindez azonban nem riasztotta el az amerikaiak millióit attól, hogy az idei előválasztási folyamatban ne rá adják a voksukat. Sőt, elemzések szerint Trumpnak a republikánusoktól eddig idegenkedő tömegeket is sikerült megnyernie. Ebben kétségtelenül része van a republikánus politikusok - a republikánus elit - eddigi gyatra teljesítményének, de feltétlenül része van benne magának Trumpnak is. Az üzletember módszeresen ásta alá a veterán politikusok hitelességét és a tapasztalt elnökjelölt-aspiránsok megbízhatóságát.

Az extravagáns Donald Trumpot nem vették komolyan. Nem kevesen vélik úgy, hogy Bob Corker republikánus politikusnak, a szenátus külügyi bizottsága elnökének akár igaza is lehetett, amikor Trump múlt heti, külpolitikai témájú beszéde után azt mondta: a New York-i üzletember az igazi kihívója a részben presztízséből élő politikai elitnek Washingtonban.

Trump az indianai előválasztási győzelem után minden korábbinál visszafogottabban nyilatkozott. Még nagy ellenlábasát, a vesztes texasi szenátort, Ted Cruzt is megdicsérte: kemény és okos vetélytársnak nevezte őt.

A hétfő este nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények jó része már azt mutatja, hogy Donald Trump országos szinten vezet a demokrata pártiak elnökjelöltségre esélyes jelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter előtt.
A keddi eredményeket is figyelembe véve Indianában Trump az 57 küldöttből legalább 51 támogatását megszerezte, ami azt jelenti, hogy országosan legalább 1053 támogatója van.

Hillary Clinton legalább 29 küldött támogatását szerezte meg Indianában, így legalább 2208 támogatója van országosan, ottani legyőzője, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig legalább 39-ét, ami azt jelenti, hogy legalább 1439 támogatója van összesen. A demokratáknál a többséghez legalább 2383 támogató kell.