A nyelvek közel fele eltűnhet, Európát is érinti

2014. december 17. szerda 10:12

A világon mintegy 6500-7000 nyelv létezik, a jövő száza­dig ezek közel fele eltűnhet, ez a tendencia Európa kis nyelveit is érinti.

Sok kis nép adja föl anyanyelvét, mert azt kell látnia, hogy az angollal, a spanyol­lal, a mandarinnal többre jut. Nagyon sokat veszítünk vele, ha egy nyelv örökre elnémul a világban.

Egy nyelv akkor számít veszélyeztetettnek, ha a közösségben a gyerekekhez nem a szülők nyelvén szólnak. Ezek a gyerekek talán értik majd a szüleik nyelvét, de folyékonyan már nem fogják beszélni - passzív kétnyelvűek lesznek. Az UNESCO szakértői szerint egy nyelv veszélyeztetett „ha a beszélők már egyáltalán nem vagy egyre kevesebb nyelvhasználati színtéren használják, és nem adják tovább generációról generációra."

 

Nyelvek eltűnése az érintett népek, népcsoportok identitására gyakorolt negatív hatásokon túl tudományos és kulturális értelemben véve is veszteség. Ezekre a folyamatokra nem pusztán politikai és gazdasági tényezők hatnak, hanem például a nyelvi kisebbségeket körülvevő többségi társadalom pozitív vagy negatív hozzáállása is. 

Ezért a tudomány (ezen belül különösen a szociolingvisztika, dokumentációs nyelvészet, szociológia) felelőssége nagy, mert a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel pozitív irányban változtathat a kis nyelvek és kultúrák megítélésén - úgy a többségi társadalomban, mint a kisebbségi nyelvet beszélők körében.

A fentiek jegyében jött létre az az ötnyelvű honlap, amelynek célja a nyelvi diverzitás, a kisebbségi nyelvek, a nyelvi veszélyeztetettség és a nyelvi jogok fogalmának bevezetése a közoktatásba. A honlap magyar változata egyebek között 12 gazdagon illusztrált ismeretterjesztő fejezetet, interaktív térképre helyezett kép-, hang és videó anyagokat, illetve feladatokat (megoldással), és az oktatásban közvetlenül felhasználható feladatsorokat is tartalmaz.

Tudomást szerezhetnek olyan kutatások eredményeiről is, melyek azt mutatják, hogy a többnyelvűség az egyének számára kognitív előnyt jelent, az oktatásban számos feladatban jobban teljesítenek, könnyebben tanulnak meg írni, olvasni, és könnyebben tanulnak meg további nyelveket, valamint a többnyelvűség késlelteti az agy öregedési tüneteit. 

Egy társadalom számára is előnyös, ha tagjai egynél több nyelvet tudnak használni, tájékozottabbá teszi a társadalom egészét, sőt, gazdasági előnyökkel is járhat, nem szabad azt gondolnunk azonban, hogy ez az egyének esetében is feltétlenül így van. Lehetnek olyan társadalmi körülmények, amelyek megnehezítik a többnyelvű egyén érvényesülését, ha a használt nyelvek különféle presztízsűek.

Forrás: National Geographic