A kínai nagy fal újabb szakaszait tárták fel

2014. április 16. szerda 10:28

A kínai nagy fal újabb szakaszait tárták fel

Régészek a kínai nagy fal újabb darabjaira bukkantak a Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Terület északnyugati részén, egy völgyben.

A 20 méter hosszú faldarabot Nancsangtan falu völgyében találták meg. Csou Hszinghua, a tartományi múzeum korábbi kurátora elmondta, úgy vélik, hogy a Csin dinasztia (Kr.e. 221-206) alatt épült nagy fal egy részét tárták fel.

Három szekcióból áll, az egyiket kőből építették fel. Ennek hossza öt méter, három-négy méter széles és hat méter magas. A másik két szekció tíz-, illetve ötméteres.

Csou elmondta, a Csin-állam vezetői azért, hogy meggátolják az idegen megszállókat az átkelésben az alkalmanként befagyó Sárga folyón, hatalmas falakat húztak fel a folyam mellett, a völgy mentén.

A történelmi adatok szerint az újonnan fellelt falmaradványok kora több mint 2470 év. A kutató szerint mindez azt bizonyítja, hogy a nagy fal eme részét a völgyben húzták fel a hegyekben talált kövekből, és történelmi értéke miatt még jobb védelemre van szüksége.

A kínai nagy falat az UNESCO 1987-ben nyilvánította világörökségi helyszínné. A központi kormányzat több mint 500 millió jüant költött a fal védelmére a tizenegyedik ötéves terv (2006-2010) égisze alatt.

 

Forrás: Hszinhua - Fotó: AFP