A hajóskapitány helikopterrel akart elszökni szeretője szerint

2014. október 01. szerda 21:42

Francesco Schettino, a Costa Concordia volt kapitánya az utasok helyett saját magát akarta menteni és arra várt, hogy helikopterrel vigyék el a süllyedő hajóról - állította Domnica Cemortan moldovai táncosnő, Schettino volt kedvese.

Domnica Cemortan az Oggi olasz bulvárhetilap szerdai számában idézte fel azt, hogy szerinte mi történt 2012. január 13. estéjén.

Azt mondta, hogy miután a Costa Concordia zátonyra futott és Francesco Schettino elrendelte az utasok evakuálását, a kapitány az ő társaságában a tengerjáró legfelsőbb szintjére sietett, ahova Schettino reményei szerint egy helikopternek kellett volna megérkeznie.

"A sötétben vártunk és Schettino folyamatosan telefonált. Nem mondta, mire vár, de gyorsan rájöttem, hogy csakis egy helikopterről lehet szó, amellyel el akarta hagyni a Costa Concordiát" - hangoztatta Domnica Cemortan az egyik olasz televízió adónak is. Hozzátette: a Schettino által várt helikopter nem érkezett meg és a kapitány erre azt a magyarázatot adta, hogy "megváltoztak a tervek".

Domnica Cemortan emlékei szerint később a Costa Concordia egy másik tisztje arról számolt be neki, hogy egy helikopter mégiscsak érkezett, és a sebesültek elszállítása helyett, egy csomagot vitt el a fedélzetről. Talán a parancsnoki számítógépet.
Ez az a titok, amelyet Domnica Cemortan szerint Francesco Schettinónak kellett volna felfednie, de ő hozta nyilvánosságra.

A moldovai nő szeptember 24-én saját Facebook-oldalán felszólította a Costa Concordia volt kapitányát, mondja el az igazságot azzal kapcsolatban, mi történt rögtön azt követően, hogy a baleset után Schettino elrendelte a tengerjáró evakuálását. Cemortan hat napot adott a volt kapitánynak az igazság elmondására.

"Mondd el az igazat, vagy én teszem meg" - fenyegetett Domnica Cemortan.
Az olasz ügyészség Cemortan kijelentéseit megalapozatlannak nevezte és hangsúlyozta, hogy a baleset éjszakáján kilenc mentőhelikopter volt a helyszínen és kivétel nélkül mindegyik az utasok mentésében vett részt.

Francesco Schettino mentőcsónakkal hagyta el saját hajóját. A Costa Concordia zátonyra futása után mintegy két órával már Giglio partján volt, miközben az utolsó megmenekült utas (a hajón levő 4229 személyből) hajnalban hagyta el a süllyedő tengerjárót. Harmincketten életüket veszítették.