A Facebooknak annyi? Végre itt a reklámmentes Ello

2014. szeptember 29. hétfő 08:46

A Facebooknak annyi? Végre itt a reklámmentes Ello

Néhány hónapja, amióta a Facebook alig publikálja az általunk megosztani szánt információkat (manapság az ismerőseink már csak a bejegyzéseink 4-6 százalékát láthatják), arra számítva, hogy így fizetett hirdetések feladására késztetheti a felhasználókat, egyre többen hagyják ott a néhány éve az IWIW-et kiszorító közösségi oldalt. Úgy néz ki, az IWIW-hez hasonlóan Mark Zuckerberg találmányára is a bukás vár, most elindított konkurense, az Ello ugyanis tisztességesebb, hirdetésmentes politikát folytat.

Padlógázzal indított az Ello.

- A közösségi hálózatodat a hirdetők birtokolják. Lekövetnek és rögzítenek minden bejegyzést, amit megosztasz, minden ismerősödet és minden linket, amire kattintasz - majd adattá konvertálják mindezt. A hirdetők megveszik az adataidat, így több hirdetést mutathatnak neked. Te vagy a termék, amit eladnak és megvesznek - írják.

Az Ello ezzel szemben egy egyszerű, letisztult felületen, reklámok nélkül biztosít közösségi lehetőségeket. Szöveges bejegyzések, fotók és linkek megosztása mellett mások követésére, illetve kommentelésre van lehetőség az oldalon. A fejlesztők ígérete szerint soha nem fognak hirdetéseket beengedni az oldalra.

Az informatikusok által áprilisban létrehozott, de csak az elmúlt napokban berobbant oldalra egyelőre kizárólag meghívóval lehet regisztrálni. A szabad hozzáférésre néhány hétig még várni kell, addigra ugyanis már bírni fogja az Ello szerverparkja is a várható óriási terhelést.