A britek kilépése után Közép-Európa következik?

2016. június 19. vasárnap 15:47

A britek kilépése után Közép-Európa következik?

Nem kizárt, hogy dominóhatást vált ki Kelet-Európában, ha a britek jövő hét csütörtökön úgy döntenek, hogy elhagyják az Európai Uniót - mondta a Tagesspiegel am Sonntag című, vasárnap megjelenő német lapnak adott interjúban Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

A lap honlapján közzétett interjúrészlet szerint Asselborn úgy véli, hogy a britek kilépése megerősítheti az európai integráció ellenzőit Kelet-Európában. A luxemburgi szociáldemokrata miniszter elképzelhetőnek tartja ugyanis, hogy hallgatólagos megállapodás jött létre az egy pártcsaládhoz tartozó David Cameron és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője között.

A luxemburgi külügyminiszter szerint David Cameron "történelmi hibát" követett el azzal, hogy népszavazást kezdeményezett az uniós tagságról. Asselborn rámutatott: azt a problémát, hogy a britek jelentős részének ellenérzései vannak az Európai Unióval szemben, nem fogja megoldani az sem, ha egy szűk többség a bennmaradásra szavaz.

Jean Asselborn mindazonáltal az interjúban világossá tette álláspontját, miszerint az európai integrációt, "békeprojektet" akkor is folytatni kell, ha a britek kilépnek.

A luxemburgi diplomácia vezetője arról a véleményéről is beszélt a lapnak, hogy ha a britek a kilépésre, a Brexitre szavaznak, akkor szó sem lehet újabb tárgyalásokról, hogy mégis bent maradjanak.

"Az újratárgyalás nem opció,
ha másért nem, hát azért, mert tiszteletben kell tartani a demokratikus döntést. Ha a britek a Brexitre szavaznak, akkor a Brexit be fog következni" - jelentette ki.


Képünkön: maradásra buzdító táblák egy kampánygyűlésen. 

MTI - Fotó: MTI/EPA