Újabb ígéret Rátgéberék sportcsarnokáról: még az idén meglehet a kivitelező

2016. szeptember 20. kedd 15:51

Újabb ígéret Rátgéberék sportcsarnokáról: még az idén meglehet a kivitelező

Lassan úgy nyúlik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építésének ügye, mint a rétestészta. Az első ígéretek alapján már rég pattognia kellene a labdának a sportcsarnokban, ám a területen egyelőre csak romboltak, az építés el sem kezdődött. Most azt mondják, idén aláírhatják a vállalkozói szerződést. 

Tavaly év végén még arról tájékoztatták hírportálunkat a beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok részéről, hogy a komplexum építése idén februárban elindul, és még ebben az évben be is fejeződik.

Ma már tudjuk, hogy ez csak álom. Aki az Expo Center mellett elhalad, láthatja, a rendezvényközpont szomszédságában ugyan letarolták a régi épületeket, ám az építkezésnek még csak neki sem láttak. Csoda kellene tehát ahhoz, hogy az esztendőből hátralévő néhány hónapban kinőjön a földből az akadémia.

Országosan is egyedülálló lesz

Az állami pénzekből létrejövő akadémia ötlete Rátgéber László sikeredző fejéből pattant ki, és elsősorban a róla elnevezett kosárlabda iskola növendékei is használják majd a komplexumot. A létesítmény országosan is egyedülálló lesz: sportcsarnok, kollégium és kiszolgáló létesítmények is épülnek majd.

Ezt már persze nem is ígérik az összesen 1,9 milliárd forint költségű beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontoknál. Megkeresésünkre írásban azt közölték, a „nyílt közbeszerzési eljárás alapján, a kivitelezői vállalkozási szerződés aláírására még ez évben sor kerülhet". Ebből következően a munkagépek legkorábban jövő év elején vehetik birtokba a területet, a legszerencsésebb forgatókönyv alapján tehát nagyjából még egy évet biztosan várni kell az átadásra.

Nemrég az a szóbeszéd indult a városban, hogy a csúszás oka a tulajdoni viszonyokban keresendő. Nevezetesen, hogy az építésre kiszemelt, egykori szennyvíztelep területe, illetve a szomszédos telkek más és más tulajdonában állnak, akikkel nem sikerült megegyezni. A Nemzeti Sportközpontoknál ezzel kapcsolatos kérdésünkre szűkszavúan azt válaszolták, az új határidő oka, hogy a beruházás kapcsán indult első közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult".

Az új közbeszerzési eljárás előkészítése, illetve indítása - tették hozzá - már folyamatban van.


Képünk tavaly év végén készült az építési területen - azóta szinte semmit nem változott a helyzet. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)